Zusjes Flore en Nina Woerts Fries kampioen dressuur op dezelfde dag

HARICH - Het kon niet op zaterdagavond voor de familie Woerts uit Lutjelollum. Nadat ‘s middags Flore Fries kampioen dressuur in de M2 was geworden op haar pony Madam’s Menno deed zus Nina ‘s avonds hetzelfde in de Z2 met haar Catwalk STH (Voice).

Twee Friese kampioenschappen in één gezin op één dag en beiden lid van de SL-ruiters. Dat mag uniek worden genoemd. Ze mogen zich nu over enkele weken presenteren op het NK in Ermelo. Flore (12) opende zaterdagmiddag het feestje voor de familie door met haar D-pony bovenaan in de ranglijst te eindigen met 65,083%.

Latertje

Zus Nina legde vrijdagavond de basis voor haar succes door als hoogste te eindigen in de de Z2. Beide juryleden zetten haar op plaats 1 met 67,794 procent. Kenna Bakker zat haar hier op de hielen met I am Special (65,956%), maar het verschil werd gemaakt in de kür op muziek die zaterdagavond pas laat werd verreden. Door de storm was dat deel van het programma van het FK van zondag verplaatst naar zaterdagavond.

Op een medley van Adele- muziek liet Nina in die kür een constante proef zien met fraaie verruimingen en in een mooie ritme, passend bij de muziek. Beide juryleden zagen de klasse van de combinatie: de 16-jarige amazone en de grote zwarte merrie (1.72) van 13 jaar. De proef werd beloond met 72,250%.

Haar rivale van vrijdagavond, Kenna Bakker, kon deze avond niet in de buurt blijven van de havo-scholiere. Zij bleef steken op een niet onverdienstelijke 64,813%. Dominique Veenstra kwam in de kür nog het dichtst bij met de Westpoint-dochter Ellini met 65,438%.

Flow

Daarmee waren de titel, het Friese volkslied, de linten en de vreugde voor Nina Woerts en haar familie binnen. Pas rond half twaalf ‘s avonds volgde de ereronde door Manege Gaasterland. ,,Het moet even landen,’’ zegt ze tegen de verslaggever van de LC. ,,Ik had niet gedacht dat het zo goed zou gaan, echt ongelooflijk. Ik zat in een flow, al zaten er nog foutjes in de proef. Maar goed, je kunt niet alles goed doen. Toen ik nog jonger was had ik nog wel eens de neiging om te graag te willen. Dan zette ik mezelf op slot, tegenwoordig gaat dat beter.’’