Derde 'onbekende' dode op Terschelling geïdentificeerd

Opnieuw is een lang vermist persoon, die op Terschelling in een anoniem graf begraven lag, geïdentificeerd. De man die in 1967 op het eiland aanspoelde, blijkt zeeman Kees van Rijn te zijn uit Katwijk. Het nieuws is donderdag door het cold case team bekend gemaakt.

Kees van Rijn maakte als 22-jarige deel uit van de bemanning van de KW37 Orion die op 28 oktober 1967 in zeer zware storm verging op de Noordzee bij Terschelling. Alle zes bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Van hen is nu alleen de schipper, Jan Nijgh, nog niet gevonden.

Met het oplossen van de cold case zaak krijgt de derde ‘onbekende’ dode zijn naam terug. Al eerder deze winter werd Andries Penning, kapitein van het schip De Westland, ook geïdentificeerd. Zijn schip verging tijdens de Watersnoodramp van 1953. De kapitein spoelde niet veel later aan op de Bosplaat op het eiland. Zijn nabestaanden stonden DNA af om te vergelijken met de DNA-profielen in de Databank Vermiste Personen. Na dit succes gaven meer families van lang vermisten gehoor aan de oproep om DNA af te staan om dergelijke zaken op te lossen.

Het coldcase team van de Eenheid Den Haag begon in 2014 aan het project ‘Zeeslachtoffers’, samen met het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Bij honderdvijftig mensen van wie familie niet van zee is teruggekeerd, is wangslijm afgenomen. In 2018 kon daardoor de 26-jarige matroos Arie van der Plas van de KW37 Orion worden geïdentificeerd.

De kans om iemand te identificeren is het grootst bij eerstegraads familieleden, zoals broers of zussen, ouders of kinderen. Om onbekende doden te identificeren zijn referenten nodig.

Op Terschelling liggen in totaal nog ongeveer twaalf personen die nog niet geïdentificeerd zijn.