Hoe een jonge verzetsgroep een heldendaad verrichtte op 't Bildt

Enkele leden van de verzetsgroep van Liauckamastate in Sexbierum betaalden de hoogste prijs voor de overval op het gemeentehuis in St. Anne waarbij het bevolkingsregister werd buitgemaakt. Hein Jaap Hilarides heeft de heldendaad verwerkt in het theaterstuk ‘De Kraak van de Kluis’ dat eind september wordt uitgevoerd. Hij zoekt familieleden van betrokkenen.

SINT ANNAPAROCHIE - Het is de nacht van 25 op 26 september 1943. Een verzetsgroep pleegt een overval op het gemeentehuis van Sint Annaparochie. De Duitsers hebben namelijk acties aangekondigd om jongens en mannen vanaf 18 jaar en soms jonger, te komen ophalen om te werk te stellen in Duitsland. Daar wil deze verzetsgroep, die ondergedoken zit op Liauckamastate, een stokje voor steken.

Vijf verzetsstrijders, waaronder Lolle Rondaan uit Bitgum, dringen het gemeentehuis binnen. Ze overmeesteren de wachters en kraken de kluis. Met het volledige bevolkingsregister en zakken vol persoonsbewijzen en andere buit gaan ze ervandoor. Maar de verzetsgroep van Liauckamastate wordt verraden. Lolle Rondaan, Gerben Oswald en Gerrit Schuil overleven de oorlog niet: zij worden op 16 februari 1944 gefusilleerd.

Theaterproductie

Hein Jaap Hilarides is de initiatiefnemer en schrijver van het theaterstuk. Eind september – in het jaar van 75 jaar vrijheid – wordt het stuk opgevoerd op het Bildt. Naast Hein Jaap bestaat het productieteam uit Theunis Jensma, voorzitter van de uitvoerende stichting, Tineke de Boer, Monique Dijkstra en Hetty de Wit. Met Tresoar wordt informatie uitgewisseld over de verzetsstrijders en er is een partnerschap met Theater De Koornbeurs. Sjoeke Marije Wallendal gaat de theaterproductie regisseren!

Ode

Er zitten meerdere aspecten aan de ingrijpende historische gebeurtenis die een theaterproductie voor een modern publiek interessant maken. Zo hebben alle historische figuren meegeholpen aan onze vrijheid. Voor de nabestaanden hebben zij dan ook een speciale betekenis. De productie wil daarom een eerbetoon zijn aan de moed van deze verzetsmensen.

Hein Jaap heeft contact met een aantal familieleden van Lolle Rondaan. Maar er zijn meer betrokkenen. Hein Jaap Hilarides wil graag in contact komen met familieleden van leden van de verzetsgroep uit Liauckamastate, zoals Lolle Rondaan, Gerben Oswald, Gerrit Schuil, marechaussee Lubbertus Blaauw, of familie van gemeenteambtenaren die met deze situatie te maken hebben gehad. Zij worden gevraagd een mailtje te sturen naar heinjaaphilarides@hotmail.com.