De binnen- en buitenwereld van Gosse Koopmans in Museum Martena

FRANEKER - Van 1 februari tot en met 7 juni 2020 is het nieuwste werk van kunstenaar Gosse Koopmans te zien in Museum Martena.

De laatste jaren houdt Koopmans zich bezig met het maken van enorme panorama’s in oliepastelkrijt. Hij laat zich inspireren door zijn directe omgeving. Op de tentoonstelling zijn dan ook levensgrote interieurs te zien, zoals de huiskamer van de kunstenaar en zijn lijstenmakerij en galerie. Daarnaast zijn er dorpsgezichten en landschappen. Ook hier is de directe omgeving weer belangrijk, zoals het panorama van Eastermar, waar Koopmans lang gewoond heeft, een panorama van zijn geboortedorp Earnewâld en taferelen die ontstaan zijn tijdens reizen door zijn geliefde Italië.

Werken in de buitenlucht

Gosse Koopmans heeft veel ervaring met het werken in de buitenlucht. Hij is bekend geworden door zijn schilderijen bij evenementen zoals schaatswedstrijden op natuurijs. Snel kunnen werken en het communiceren met de nieuwsgierige omstanders is dan van belang. Door oliepastelkrijt te gebruiken, kan Koopmans direct op het ongeprepareerde papier aan de slag. De directe indrukken kan hij dus meteen omzetten in beeld.

De panorama’s die vaak meerdere meters lang en breed zijn vragen een aparte werkwijze van de kunstenaar. Elk tekenvel wordt als op zichzelf staand kunstwerk gemaakt en krijgt zijn eigen perspectivische verdwijnpunt. Nadat de vellen aan elkaar zijn gelegd krijg je een op het eerste blik realistisch beeld te zien. Bij nadere beschouwing blijkt er toch een verschil tussen beeld op het netvlies van de kunstenaar en de vertaling naar het platte vlak. Dit is ook iets waar de kunstenaar veel over filosofeert, wat gebeurt er in je hersenen tussen het moment van waarneming en de weergave?

De zoon van

Gosse Koopmans werd in 1957 in Garyp geboren als zoon van de bekende Friese kunstschilder Klaas Koopmans. Het schilderen heeft hij van jongs af aan meegekregen. Koopmans studeerde aan de kunstacademie Minerva te Groningen Na 17,5 jaar in het Friese Eastermar gewoond te hebben, woont de Friese kunstenaar nu sinds maart 2019 in het Groningse Warfhuizen.

Hij schildert naast imposante landschappen, mooi en vlot opgezette cafétaferelen, ontroerende portretten van kinderen, dieren en volwassenen, prachtige stillevens, schaatsers in actie op het ijs alsmede persoonlijke verslagen van zijn deelname aan meerdere Elfstedentochten. Naast zijn vrije werk schildert hij ook in opdracht.

Landschappen

Gosse Koopmans laat zich inspireren door het spel van licht en donker, waarbij verwondering altijd het uitgangspunt is. In zijn landschappen, die hij op locatie maakt, wordt dit nog gecombineerd met ruimte, wolkenluchten en waterpartijen; elementen die hij in ruime mate in het Friese en Groningse landschap aantreft. Gebruikte technieken zijn olieverf op doek, olieverfschetsen op papier, potloodschetsen op papier en gemengde technieken (viltstift en kleurpotlood) en oliepastelkrijt.

Tijdens de tentoonstelling in Museum Martena is de kunstenaar regelmatig aan het werk in of om het museum. Bezoekers hoeven niet te schromen om de kunstenaar aan te spreken, hij praat graag over zijn kunst en zijn gebruikte technieken.

De tentoonstelling wordt op 1 februari geopend door Anje Wester-Koopmans, galeriehoudster en zus van Gosse Koopmans.