FOTO'S | Wallball toernooi omgetoverd tot evenement

FRANEKER – In de Trije werd afgelopen weekend het Tiedema Dutch Open gehouden, één van de wedstrijden in de European wallball-tour. Topspelers uit diverse landen doen mee aan deze tour. Met tien banen waarop tegelijkertijd gespeeld werd, een mobiele oefenmuur, een fraaie belichting en muzikale ondersteuning van DJ Quickfinger was het een prachtig evenement.

Nieuw waren ook de elektronische scoreborden boven iedere baan. Een hele verbetering, al waren er nog wat kinderziektes. Niet iedere scheidsrechter bediende de afstandsbediening en op niet iedere baan werkte het even goed. Het maakte de sporters niet uit, er werd volop gestreden op diverse niveaus. Zaterdag werden de single-wedstrijden gespeeld, zondag stonden de doubles op het programma. 

Bij de dames ging de titel in het enkelspel Marrit Zeinstra, zij versloeg in de finale Harmke Siegersma. Bij de heren won de Brit Luke Thomson, leider in het klassement van de European Wallball tour, de finale van Kees van der Schoot. Brent Timmerman won de finale bij de junioren, hij versloeg Björn Idsardi. Harmke Siegersma en Hendrieke van der Schoot zegevierden bij het dames dubbelspel, zij wonnen de finale van Marrit Zeinstra en Anne Monfils. Bij de heren won het Engelse koppel Dan Grant en Luke Thomson. Zij waren in de finale te sterk voor Sacha Kruithoff (Spanje) en het jonge talent Mark Minnesma.

Wallball wint nog steeds aan populariteit, nu er rondom in de provincie kaatsmuren zijn, kan de sport ook beter worden getraind. Vooral onder de jeugd wint de sport terrein. Het evenement trok dan ook een record aantal deelnemers in diverse catergorieën.