Ans van Vegten viert 100ste verjaardag in Beuckelaer

SINT ANNAPAROCHIE - Ans van Vegten is donderdag 100 jaar geworden. Ze woonde tot haar 98ste zelfstandig voordat ze verhuisde naar een passende woning in De Beuckelaer in St. Annaparochie. Daar kreeg ze donderdag visite van burgemeester Marga Waanders; het werd een gezellig onderonsje.

Ans - officieel Anne - is geboren op 23 januari 1920 als dochter van Bauke en Akke Visser. Ze woonde op diverse plaatsen in Nederland maar na alle omzwervingen kwam ze uiteindelijk in Amsterdam terecht.

Daar leerde ze Gerrit van Vegten kennen met wie ze later zou trouwen. Ze bleven tot 1984 in de hoofdstad wonen. Op uitdrukkelijk verzoek van haar man zijn ze na zijn pensionering naar Friesland verhuisd en betrokken ze een woning in Sint Annaparochie.

Ze heeft zich hier toen eerst het zwemmen machtig gemaakt en zich vervolgens ook verdienstelijk gemaakt voor de Partij van de Arbeid waarvan ze haar hele leven al lid is. Ze had ook tijd om in het bestuur van de ouderenbond ANBO te stappen en activiteiten te organiseren zoals het koersbal en vele fietstochten voor ouderen.

Ze woonden dertig jaar samen op ‘t Bildt. Na het overlijden van haar man moest ze op haar 94ste alleen verder. Met de hulp van haar schoondochter uit Zaanstad wist ze het toch te redden tot twee jaar terug. Toen verhuisde ze naar De Beuckelaer.

De lichamelijke probleempjes beginnen zich te openbaren waardoor ze op een rolstoel is aangewezen. Het geheugen is echter 100 procent, ze is nog altijd zeer betrokken bij wat er allemaal speelt in de wereld en blijft vrolijk en positief.