Thom Jansen mag van het CBR eindelijk met rijlessen beginnen

Franeker - Eindelijk! Thom Jansen uit Franeker mag na 7 maanden wachten beginnen met zijn rijlessen. Dinsdag 3 februari zal hij theorieexamen doen.

Medio juli vorig jaar heeft Thom, dan 18 jaar, op advies van zijn rij-instructeur een gezondheidsverklaring van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) ingevuld. Hij is namelijk geboren met een verkorte linker arm. In het dagelijks leven heeft hij er geen hinder van. Hij is geslaagd voor de havo, zat een jaar in Amerika als Rotary Exchangestudent en volgt nu de hbo-studie Vastgoed en Makelaardij. Niets staat een goede carrière in de weg. Maar daarbij heeft hij wel een rijbewijs nodig.

Hij had zich er al bij neergelegd dat hij nooit zomaar even in een auto zou kunnen stappen door zijn ‘aantekening’ op het rijbewijs. Maar het gedoe bij het CBR, daar had hij niet op gerekend. Weken, intussen maandenlang moest hij wachten op een antwoord van het CBR waarin hem werd uitgelegd welke stappen hij moest ondernemen om toch voor het rijbewijs in aanmerking te komen.

Het duurde namelijk geen acht weken, zoals het CBR in eerste instantie liet weten. Een medewerker van het CBR vertelde hem in oktober doodleuk dat de wachttijd 21 weken betrof. In de tussentijd kon hij geen rijlessen nemen. Maar dat leed is nu geleden. Hij mag rijlessen nemen en studeert nu op alle vragen voor het theorieexamen.

De lange wachttijden bij het CBR waren vorig jaar geregeld in het nieuws. Vooral ouderen die hun rijbewijs wilden laten verlengen, kwamen in de knel omdat ze een tijd zonder zaten. Maar het raakt dus ook jongeren.

Het CBR adviseert nu op zijn site om vier maanden voordat het rijbewijs verloopt en er een medische keuring nodig is, de gezondheidsverklaring in te vullen. En wanneer zeker is dat daarvoor een medisch specialist geraadpleegd moet worden, zelfs vijf maanden voordat het rijbewijs verloopt.