Weekend met verlies en winst voor Jupiterdames

SPIERDIJK - De handbalsters hadden een druk weekend. Zaterdag speelden ze uit tegen de nummer 2, St. George uit Spierdijk. Zondag weer een uitwedstrijd, nu tegen Westfriezen 3 uit Zwaag. In de eerste wedstrijd werd Jupiter in de slotfase overrompeld en verloor met 25-17, zondag namen ze revanche en wonnen overtuigend met 12-26.

St. George is een tegenstander van formaat. De thuiswedstrijd had Jupiter nog net met 19-18 gewonnen. Het team heeft sterke opbouwers en een grote, goede cirkelspeelster. De spanning was bij de Franekers van de gezichten af te lezen en dat was in de beginfase te merken.

St George nam een 3-0 voorsprong, maar vanaf dat moment begon de organisatie te staan. Via scores van Nynke de Jager, Marie-jetske Lettinga, Maaike Osinga en Marion Offringa werd het 4-4. Het verschil bleef in die eerste helft steeds hooguit 2 tot 3 punten. Jupiter kreeg niet echt grip op het aanvalsspel van St George en het ging dan ook met een kleine achterstand (11-9) de rust in. De Franeker doelpunten werden gemaakt door Maaike (3x) en de andere twee werden door Marie-jetske en Marion gemaakt.

Coach Maarten Jansen gaf in de rust als opdracht voor de tweede helft: eigen spel spelen en handen hoog in de dekking. Dit ging lange tijd goed en de ploegen bleven aan elkaar gewaagd. Er werd snel gespeeld en beide teams gingen vol op de aanval. Met nog een kwartier op de klok was het 18-16. Dankzij Marion (3x), Maaike (3x) en Rianne Mendel.

Alles leek op een spannende slotfase, maar wat er toen gebeurde met de Jupiterdames blijft onbekend. St. George liep opeens in razend tempo uit naar 24-16. De Franekers hadden geen grip meer op de cirkelspeelster en kregen een paar breaks tegen. Voor het eindsignaal klonk scoorde Marie-jetske nog met een loeihard schot onder de lat. Maar het eerste verlies dit seizoen was daar: 25-17.

Tevreden coach

Een dag later was Westfriezen 3 uit Zwaag de tegenstander. Na de voorbespreking begon Jupiter zoals afgesproken: de dekking offensief en aanvallend snel blijven spelen. Dat resulteerde in een 0-2 voorsprong (scores van Marie-jetske en Maaike). Daarna leek Iris van der Veen het alleenrecht te hebben want zij scoorde 4 keer achter elkaar.

De tegenstander kon af en toe ook scoren, maar keepster Sandra Hofstra hield menige bal uit het doel wat resulteerde in een matige 4-9 ruststand. Doelpuntenmaaksters aan Friese zijde waren Nynke, Marie-jetske en Maaike. In de rust was het niet nodig om veel te zeggen: ja, de bal moest vaker in het netje van de tegenstander belanden. Verdedigend ging het goed en de snelheid werd optimaal gebruikt.

Na een kwartiertje in de tweede helft was het gat geslagen: 7-19 door doelpunten van Marije Bijlsma, Iris (3x), Maaike (3x), Marie-jetske (2x) en Rianne M. De wedstrijd was gespeeld. De Westfriezen lieten Sandra nog 5 keer de bal uit het netje halen terwijl de Jupitervrouwen nog 7 keer scoorden. Dit had hoger kunnen uitvallen, want er werd ook nog wel veel gemist. Marion (2x), Maaike (2x) en Marie-jetske, Iris en Nynke waren de schutters, waarmee de eindstand 12-26 werd. Dat leverde deze keer wel een tevreden coach Maarten op.

Op doelsaldo staat Jupiter nu tweedee achter St. George. Zondag 19 januari staat er naar verwachting een pittige thuiswedstrijd op het programma. De dames spelen dan om 14.10 uur thuis tegen de Hugo Girls. Ze hopen op volle tribunes.