Kerst begint in Franeker met Kryst yn Frjentsjer

FRANEKER - Met het aansteken van de grote kerstboom op de Breedeplaats begint vrijdag 13 december de kerstperiode in Franeker. In dit Kryst yn Frjentsjer-weekend staan ook Levende Etalages, Kerst Culinair, een Pubquiz XXL en knutselen op het programma.

Vrijdagavond 13 december om half acht gaan de lichtjes in de grote door Westra en Roosma geplaatste en versierde kerstboom op de Breedeplaats branden. Daarna vertelt dominee Sytze Ypma in een verwarmde tent een verhaal met als thema 'Hoor ik nog'. Zijn verhaal wordt muzikaal omlijst door de kopergroep van Advendo. Vrijdagavond is een wandeling langs de etalages in de binnenstad ook de moeite waard. Diverse ondernemers zorgen deze avond voor een ‘levende etalage’ waarbij een kerrsttafereel wordt uitgebeeld.

Culinair genieten

Om inspiratie op te doen voor wat er tijdens de kerstdagen op tafel komt, laat een aantal bedrijven zaterdag tijdens Culinair Genieten zien wat er mogelijk is. In de kramen van onder meer De Stadsherberg, Cuisine Areej, De Doelen, Nanne Dusselaar, Cheung Kwong, Bakkerije Siesling en Grandmas Food kan er geproefd worden van fijne gerechtjes. Maar een blik op de menukaart is natuurlijk ook mogelijk, voor wie liever uit eten gaat.

Zaterdagmiddag 14 december kunnen tussen 14.00 en 16.30 uur de voetjes van de vloer in de verwarmde tent. Daar treden eerst Dick Postma en Inge Teertstra en tot 20.00 uur Te Gare op. ‘s Avonds passeren allerlei klassiekers en ‘one day flies’ de revue tijdens de Pubquiz XXL. Op de Voorstraat klinken die dag kerstklanken van Bases en in de Dijkstraat laten Basile Maneka Afrikaanse liedjes horen.

Bij Juwelier Kramer kan iedereen een foto maken bij het selfiebord voor de zaak en daarmee een buddha armband winnen. De founder van het merk, Batul Loomans, is zondag 15 december in de winkel is voor een Meet and Greet.

Rodelen

De familie Spoelstra van Bouwprevent zorgt voor zowel de zaterdag als de zondag voor een rodelbaan: een zes meter hoog opblaasbaar gevaarte zorgt voor een snelle afdaling. Door de stad rijdt dit weekend een gratis kersttreintje.

Zondag zijn de meeste winkels open tussen 13.00 en 17.00 uur en is op de Breedeplaats een kerstfair met kramen. Kinderen kunnen vanaf 13.00 uur knippen en plakken in de tent. In de stad treedt die middag een aantal koren op en zorgt DJ Quickfinger voor fijne ‘kersttunes en Joops’.

Verhalen op Midwinterjûn 

Vanuit de Koornbeurs vindt zaterdag 21 december van 18.30 tot 23.00 uur de Midwinterjûn plaats. De avond staat bomvol verhalen en muziek, op verschillende locaties in de stad. Johan Veenstra en Douwe Kootstra zijn weer van de partij.

Zondag 22 en 29 december zijn de meeste winkels open van 13.00 tot 17.00 uur.