Opbrengst AMS Pop-up Store in Voorstraat voor Else Fien Reitsma

Leerlingen van de Anna Maria van Schurmanschool zetten dit jaar opnieuw een Pop-up Store op. Met de verkoop van producten die ze de afgelopen weken hebben gemaakt, willen ze Else Fien Reitsma en haar gezin uit Menaam een steuntje in de rug geven.

Leerlingen en docenten van de leerroute Vakmanschap hebben de afgelopen weken papieren engeltjes, kerststukjes, houten vissen, kaarsenstandaards en andere kerstdecoraties gemaakt die passen in deze tijd van het jaar.

Van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 december worden deze producten door hen worden verkocht in de speciaal voor dit doel opgezette CSG AMS Pop-up Store in de Voorstraat 74 in Franeker. De tijdelijke actiewinkel wordt woensdag 11 december om 10.00 uur feestelijk geopend.

De opbrengst van de Pop-up Store is bedoeld voor het gezin Reitsma. Else Fien Reitsma (2) woont samen met haar vader Louwrents Reitsma (38), moeder Chantal Baard (33) en broertjes Jelte (8) en Jurrit (5) in Menaam.

Zeldzaam

Else is een lieve, eigenwijze peuter met veel praatjes die net als andere peuters de wereld wil ontdekken. Zij is echter geboren met Distale Spinale Musculaire Atrofie (Distale SMA), een zeldzame progressieve spierziekte. Else haar mutatie zit in het GARS-gen. Er zijn slechts drie jonge kinderen ter wereld bekend die deze mutatie hebben.

Voor Else Fien is geen behandeling mogelijk, zij moet leren leven met zwakke armen, handen en benen, haar voeten kan zij helemaal niet bewegen. Zelfstandig eten kost haar teveel energie, daarom krijgt ze sondevoeding. De longfunctie, ook een spierfunctie, werkt niet optimaal waardoor zij bij verkoudheid al snel in het ziekenhuis ligt, omdat ze dan afhankelijk is van extra zuurstof.

Rolstoel en aangepast huis

Om Else Fien toch de mogelijkheid te kunnen geven om de wereld te ontdekken, zijn haar ouders bezig met het aanvragen van een elektrische rolstoel. Daarnaast hebben zij in juni een nieuw huis gekocht dat helemaal voor hun dochtertje wordt aangepast. Deze aanpassingen kosten uiteraard veel geld dat lang niet allemaal door de zorgverzekeraar wordt vergoed. CSG AMS wil dit gezin graag een hart onder de riem steken door de opbrengst van de Pop-upstore aan hen te schenken.

De Pop-up Store op Voorstraat 74 in Franeker is woensdag 11 en donderdag 12 december open van 10.00 tot 16.00 uur, vrijdag 13 december van 10.00 tot 21.00 uur.