‘Matilde’ van Mearke Winsum trekt recordaantal bezoekers

Winsum - Mearke Winsum heeft met haar twaalfde sprookje Matilde ruim 2400 bezoekers ontvangen in De Helling te Winsum. Nog niet eerder sinds de oprichting van het Mearke in 2008 trok het sprookje zo veel bezoekers.

De sprookjesvoorstelling trekt al vanaf het begin scholen vanuit de verre omgeving. Dit jaar waren er schoolvoorstellingen voor 32 scholen uit de gemeenten Waadhoeke, Súdwest-Fryslân, Leeuwarden en De Fryske Marren.

In haar hedendaagse opzet brengt Mearke Winsum beroemde sprookjes in combinatie met moderne middelen. Zo ontstaat een mix van theater, zang, dans en technische snufjes, zoals boeken die uit zichzelf uit de boekenkast vallen of een krijtje dat uit zichzelf begint te schrijven. Ook wordt er gespeeld met thema's van deze tijd, zoals de ‘genderrollen’ in het sprookje van dit jaar.

De voorstelling Matilde is gebaseerd op het beroemde boek van Roald Dahl, over een slim meisje die niet wordt begrepen dor haar ouders, gepest wordt door schooldirecteur Bulstronk, maar ook gesteund wordt door juf Ingel en gaven blijkt te bezitten die maar weinig kinderen hebben. De regie van het stuk was in handen van Romke Gabe Draaijer en Rianne Hogeveen. De muzikale leiding werd verzorgd door Anja Wierenga en Anita Overal.

Foto's: Corina Blok.