Meer klachten Waadhoeke over wachttijd voor hulpmiddelen bij ziekte

Van 1 klacht in 2018 naar nu al 14 in 2019. Inwoners van Waadhoeke moeten steeds langer wachten op hulpmiddelen als rolstoel of scootmobiel bij ziekte.

Gemeentebelangen stelde de wachttijden donderdag aan de orde tijdens de raadsvergadering van Waadhoeke. Volgens woordvoerder Anita Mast zijn er gevallen bekend van mensen die drie maanden moeten wachten op een aangepaste rolstoel of twee maanden op accu’s voor hun scootmobiel.

Het probleem speelt landelijk. De Nationale Ombudsman trok er in oktober ook al over aan de bel. In Waadhoeke blijken de problemen te liggen bij de leverancier, het Hulpmiddelencentrum (HMC) in Burgum.

Monopoliepositie

Het lastige is volgens zorgwethouder Boukje Tol dat deze leverancier een monopoliepositie heeft. De Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest-Fryslân is sinds dit voorjaar in gesprek met de leverancier over de ,,onacceptabele’’ leveringstijden.

HMC wijt dit aan personeelsverloop, een nieuw administratiesysteem en een organisatieverandering. Sinds de gesprekken is onder andere het magazijnbeheer efficiënter ingericht en is er een nieuwe vestigingsmanager gekomen.

Bijdrage vernieuwing sportcomplex

VV Ouwesyl, deels in trainingspakken aanwezig op de publieke tribune, kreeg donderdag eindelijk de lang verwachte bijdrage van Waadhoeke voor vernieuwing van het sportcomplex toegezegd. Het dorp Oudebildtzijl draagt 350.000 euro bij, de opbrengst van de verloting van een huis die in 2017 plaatsvond.

De gemeente geeft eenzelfde bedrag: 100.000 euro voor de eerste fase bestemd voor paden en verlichting, 250.000 euro in de tweede fase voor clubgebouw en kleedruimtes. Voorzitter Natascha van der Laan van VV Ouwesyl hoopt dat eventuele overschrijding van kosten in fase 1 niet ten koste zullen gaan van de bijdrage in fase 2.