Schilderijen en Beelden in de Fabriek Ried

Ried - In Fabriek Ried aan de Hoofdstraat zijn van zondag 17 november tot en met zondag 19 januari schilderijen en beelden te zien van Anske de Boer, Koos Fransen en Gea Wemer. Fabriek is open zaterdag en zondag van een tot vijf uur ‘s middags en op afspraak.

Anske de Boer (1948) en Koos Fransen(1957) hebben gemeenschappelijk dat ze een steenhouwersopleiding in Utrecht hebben gevolgd en zelfstandig beeld- en steenhouwer zijn geworden. Beide hebben ook de nodige sporen achtergelaten in de restauratie wereld.

Praalgraf

Anske, in de tijd voor hij verder ging als schilderend kunstenaar, vooral in Nederland. Voor de Rijksgebouwendienst restaureerde hij bijvoorbeeld het praalgraf van Willem van Oranje te Delft. Koos zowel in het buitenland (Venetië) als in Nederland. Onder anderen in de St. Janskathedraal in Den Bosch. Leuk is dat ze recent nog samen hebben gewerkt aan het Epitaaf van Sicco van Goslinga te Dongjum.

Koos Fransen zijn vader had een steenhouwerij en zo werd Koos als klein jongetje al gegrepen door het bewerken van steen en hoe dit materiaal was ontstaan. Dat hij er zijn beroep van heeft gemaakt is dan ook niet vreemd. Bedrijfsmatig maakt hij onder andere gedenkstenen en beelden in opdracht. Daarnaast maakt hij werk naar eigen idee. Een aantal van dit vrije beeldhouwwerk wordt nu in galerie De Fabriek getoond.

Diverse steensoorten

Dit werk wordt door hem uitgewerkt in diverse steensoorten, zoals hardsteen, marmer en diabas. Soms ook in een boeiende combinatie met metaal. De vormgeving van zijn werk is zowel abstract als figuratief van aard en wordt onder anderen gekenmerkt door een combinatie van ruw- en glad afgewerkte gedeelten. Het formaat van zijn beelden variëren van klein naar groot.

Gea Wemer (1958), die in galerie De Fabriek samen met haar man exposeert, verwerkt het vrijgekomen restmateriaal van het beeldhouwen van Koos in haar grote acrylschilderijen. Stukjes Portugees marmer en diabas worden gebruikt om een bepaalde textuur en gelaagdheid te creëren. Ze wordt hierbij geïnspireerd door gewelven, ruïnes en oude deuren waar de tijd zijn sporen op heeft achtergelaten. Ze geeft haar werk zo vorm dat er een zekere ruimte blijft voor persoonlijke interpretatie en fantasie van de beschouwer.

Nieuwe weg

Anske de Boer heeft eerder met succes in galerie De Fabriek geëxposeerd. Het werk dat hij nu laat zien, toont aan dat hij een nieuwe weg is ingeslagen. Zijn experimenteerdrift met zowel materiaal, techniek en de thematische variatie blijven echter herkenbaar. Ook vindt hij zijn inspiratie nog steeds in de natuur, waarbij thema’s en kleurgebruik belangrijk zijn.

Als materiaal gebruikt hij vaak acrylverf. Op doek meestal als zelfstandig materiaal en op paneel als een onderliggende compositie die met olieverf wordt vervolmaakt. Over zijn vormgeving zegt hijzelf: ,,De natuur in abstractie weergeven blijft mijn uitgangspunt. Het is een soort omkering van het werk in mijn eerder beroep als restauratie beeldhouwer, waarbij vanuit een vierkant blok een vorm wordt gecreëerd. Als schilder daarentegen wordt door mij de natuur weergegeven in geometrische vormen.