Bijna alle olie uit Willemshaven Harlingen weggehaald: oliescherm blijft nog langer liggen

Een grote olievlek van 100 bij 20 meter drijft momenteel in de Willemshaven van Harlingen. ,,Het is een flinke hoeveelheid olie’’, zegt André Borsch van BDS Harlingen, het bedrijf is sinds vrijdagmorgen half 9 bezig de olie uit het water te halen.

Borsch weet niet wanneer en hoe de olie in het water is gekomen. ,,Het zou ook vannacht gebeurd kunnen zijn. Bij daglicht zie je het, en dan begint het hele circus.’’

Bijna alle olie is inmiddels uit het water gehaald, aannemer BDS is klaar met opruimen.

Rijkswaterstaat heeft monsters genomen van de olie om de dader te achterhalen. ,,Zo komen we erachter wat voor olie het is en waar het vandaan komt. Dan kunnen we misschien de dader achterhalen’’, legt Baudina Schaafsma van Rijkswaterstaat uit. Ze voegt daaraan toe dat zo’n onderzoek lang niet altijd een dader oplevert. ,,Zo’n onderzoek is erg lastig. Volgende week verwachten we de uitslag, maar of dat ook een dader oplevert, is nog maar de vraag.”

,,Er ligt nu een oliescherm om verdere verspreiding te voorkomen en de olie in te dammen. De olie wordt geruimd met doeken.’’ Het oliescherm ligt nog in het water en zal daar zondag of maandag weer uit worden gehaald.

Schaafsma geeft aan dat alles onder controle is. ,,Het tij was gelukkig gunstig, zodat de olie in de binnenhaven is gebleven en niet de zee in is gestroomd.’’ Rijkswaterstaat voert dit weekend nog controles uit om te checken of alle olie daadwerkelijk uit het water is.