Jamboree on the Air en On the Internet voor Scouting Andromeda

FRANEKER - Het afgelopen weekend stond voor Scouting Andromeda uit Franeker in het teken van JOTA/ JOTI. Dit communicatieweekend van scouting. JOTA, Jamboree on the Air werd voor de 62ste keer gehouden, JOTI, Jamboree on the Internet voor de 23e keer.

In dit kamp leggen duizenden scouts in Nederland en van ver over onze grenzen contact met elkaar via radiozenders en internet. De laatste jaren werd bij Scouting Andromeda met name via internet gecommuniceerd, maar daarvoor ging dat via radiozenders.

Via internet is alles eenvoudiger en sneller te realiseren. Bij het gebruik van radiozenders ben je afhankelijk van zendamateurs, hun apparatuur en vergunningen. Toch is het Scouting Andromeda dit jaar gelukt om naast internet hun stem weer via de ether te laten horen.

Voor het weekend werd alles in orde gebracht om het kamp voor 50 deelnemers vrijdagavond te laten beginnen. Dit jaar waren de zeekadetten uit Lemmer te gast bij het scoutinggebouw in Franeker. Zij hadden van hun schip de benodigde zenders, kennis en ervaring meegenomen.

Via de buren Royal Steensma B.V. was er toegang tot het Internet en met behulp van kraanbedrijf BKF kon de antenne met één van hun kranen ver boven het scoutinggebouw getild worden.

Behalve communiceren met andere kampen, was er ook tijd voor kampvuur, het koken, spelletjes en het - zeer populaire - solderen van elektronica bouwpakketjes. Zo worden de scouts op een leerzame manier meegenomen in elektrotechniek. Vorige keren maakten ze een lichtmolen of een vleermuis-detector, nu werd een apparaatje gemaakt waarmee interactief kan worden ontdekt hoe informatie op hun mobiel, hun computer en internet verwerkt wordt.

Zondagmiddag werden alle tenten opgeruimd en de apparatuur ontmanteld.

De Explorers van Scouting Andromeda hebben afgesproken om eens te gaan overnachten op het schip van de zeekadetten in Lemmer. Dus niet alle contacten werden via internet of ether gelegd.