College: ‘Wat weten we over het luisteren naar muziek’

FRANEKER - Iedereen die melodieën uit elkaar kan houden en maatgevoel heeft is volgens prof. dr. Henkjan Honing muzikaal. Hoe dat zit legt hij woensdag 30 oktober uit tijdens een nieuw publiekscollege van de Academie van Franeker.

Hij geeft zijn college in het kader van het KamermuziekFestival Franeker dat die week plaatsvindt. Henkjan Honing is als hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

In essentie is de mens volgens hem een muzikale diersoort en waarom zou hij de enige zijn? Is muzikaliteit niet juist een eigenschap van álle dieren, een vermogen met een duidelijke biologische basis, zoals Charles Darwin vermoedde?

De laatste jaren worden meer en meer dieren gevonden met muzikale trekjes. Een wetenschappelijke mijlpaal was de grote geelkuifkaketoe Snowball, het eerste dier waarbij maatgevoel werd vastgesteld. Ook Ronan, een Californische zeeleeuw, bleek na training op de maat van muziek te kunnen bewegen. Honing doet op spannende wijze verslag van zijn fascinerende onderzoek naar wat ons mensen tot muzikale dieren maakt.

College bijwonen?

Het college in de Martinikerk begint om 20.30 uur en duurt ongeveer een uur. Kaarten (€ 7) zijn een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij Café De Doelen en een kaartje geeft recht op een consumptie. Reserveren: www.academiefraneker.nl