Leerlingen Staetlânsskoalle Tzum ‘op reis’ naar de fietsenmaker

FRANEKER - Leerlingen van groep 1 en 2 van de Staetlânsskoalle uit Tzum gingen woensdag op bezoek bij fietsspecialist Marcus van der Woude in Franeker.

Dit bezoek vond plaats in het kader van de Kinderboekenweek die dit jaar het thema ‘op reis’ heeft. Allerlei boeken rondom vervoer komen daarbij aan de orde. Bij de kleuters werd vooral een informatief boek over de fiets behandeld. Wat is dan mooier om echt een fietsenwinkel en de werkplaats te bezoeken, vond leerkracht Saskia de Jong.

De kinderen werden ‘s ochtends van school gehaald met een bus van Kooistra Reizen die gratis beschikbaar was gesteld en bestuurd werd door oud-leerkracht Geert van der Veen die in september dit jaar gestopt is met het werk op de school in Tzum en een nieuwe uitdaging als buschauffeur is aangegaan.

Marcus van der Woude gaf de kinderen een rondleiding in zijn winkel waar allerlei soorten fietsen staan. Hij liet in de werkplaats zien hoe een band wordt geplakt. Ook toonde hij diverse gereedschappen die nodig zijn voor fietsreparatie.

Na afloop stond meester Geert weer klaar met de bus. Na een korte tour in de omgeving werden de kinderen weer veilig op school gebracht.

De kinderen uit groep 3 waren de heenreis ook mee in de bus. Zij gingen tot het station in Franeker mee en vervolgden hun reis in de trein naar Harlingen. Daar werden de boten in de haven bekeken en tot slot brachten ze een bezoek aan het reisbureau. Daarna gingen de kinderen weer met de trein naar Franeker en richting school.