Eerste Kamermuziekfestival in Franeker

Franeker - Op diverse karakteristieke plaatsen in Franeker wordt van 28 oktober tot en met 3 november voor de eerste keer het KamermuziekFestival Franeker gehouden.

Het gloednieuwe kamermuziekfestival in Franeker legt de focus op jong talent. Het festival staat onder artistieke leiding van de uit Franeker afkomstige celliste Dana de Vries.

Wereldpremière

Op de concerten spelen jonge, muzikale talenten uit Friesland, de rest van Nederland en zelfs wereldwijd divers repertoire. Zo klinken composities van grote meesters als Mozart, Schubert en Schumann, maar ook van de Friese componist Paulus Folkertsma. Componist Peter Kooreman schreef zelfs speciaal voor het festival een compositie die zijn wereldpremière zal beleven.

De concerten en activiteiten vinden plaats in De Koornbeurs, het Coopmanshûs, Museum Martena, het Eise Eisinga Planetarium, de Mouterij en de Martinikerk. Behalve de openbare activiteiten worden er ook speciale, besloten voorstellingen gegeven op basisschool De Toermalijn en in verzorgingshuis Saxenoord.

Naast de concerten vinden ook andere activiteiten plaats: een rondleiding door het Eise Eisinga Planetarium, een workshop over de bouw van instrumenten als de viool en cello, een lezing door professor Henkjan Honing, een openbare repetitie waar de toeschouwers de musici aan het werk kunnen zien tijdens het muzikale proces en een meet and greet met componist Peter Kooreman.

Dana de Vries

Dana de Vries studeerde cum laude af aan het Prins Claus Conservatorium Groningen in de klas van Jan-Ype Nota. Daarna vervolgde ze haar studie aan het Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris en Hochschule für Musik und Theater Leipzig bij Michel Strauss en Peter Bruns. Als soliste trad Dana onder andere op met het Noord Nederlands Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Jeugd Orkest Nederland en het Haydn Jeugd Strijkorkest. Op haar 18e maakte zij haar debuut in Carnegie Hall in New York.

Tussen 2014-2018 was Dana plaatsvervangend aanvoerder van het Europees Jeugd Orkest en is zij ook als kamermusicus actief. Afgelopen jaar was zij werkzaam bij het orkest van het Teatro la Fenice in Venetië. Bij de Amsterdamse cello biennale, de Avond van de Jonge Musicus, het Prinses Christina Concours, het Haydn Muziek Festival en de Stichting Jong Muziektalent Nederland won Dana diverse prijzen. In 2017 ontving Dana het zilveren viooltje voor uitzonderlijk talent in het noorden van Nederland.

Het volledige programma is te vinden op de website www.kamermuziekfestivalfraneker.nl