‘Hoe een kooiaap de wereld verovert’

VROUWENPAROCHIE – Bij Uitgeverij Louise uit Grou verscheen onder de titel Hoe Een Kooiaap De Wereld Verovert. In dit boek vertelt Harry de Jong uit Heerenveen het verhaal van ondernemer Hessel Kooi uit Vrouwenparochie die zich in de internationale transportwereld voorgoed op de kaart zette.

Kooi bedacht begin jaren zeventig namelijk de kooiaap, een handige meeneemheftruck. En die uitvinding heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de transportwereld. Sterker nog: hij zou het leven van veel vervoerders in binnen- en buitenland voorgoed veranderen.

Het principe is simpel: De kooiaap steekt de armen van de heftruck onder de laadruimte in twee kokers van een vrachtwagen en kan zichzelf vervolgens omhoog tillen. Hij hangt dan als een aapje achter de truck en kan overal lossen en laden zonder dat er extra mankracht aan te pas hoeft te komen.

Boerenzoon

Een geniale uitvinding van een boerenzoon uit Vrouwenparochie. Maar het is niet zijn enige. Zo ontwerpt Hessel samen met zijn vader en broer onder andere een wasstraat voor het wassen van bloembollen, een speciale ‘heater’ om ze te kunnen drogen, een allesbrander voor thuis die tijdens de oliecrisis van 1973 erg populair is en een zogenoemde ‘mistmaster’ waarmee de luchtvochtigheid voor een goede aardappel- en bloembollenoogst optimaal bereikt kan worden. En als klap op de vuurpijl introduceert hij een wandelende boot, de Wadloper.

In het boek vertelt De Jong hoe Hessel Kooi de eerste kooiaap bouwt in een boerenschuur en vervolgens een fabriek in Vrouwenparochie sticht die werk biedt aan ruim 100 werknemers. De kooiaap vindt overal in de wereld gretig aftrek. Twintig jaar nadat de eerste kooiaap is voltooid, denderen zware en lichte trucks met achterop meeneemheftrucks in alle soorten en maten dag en nacht over ’s Heren wegen. Van Europa tot en met Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika.

Het boek is uitgevoerd in een luxe linnen band, telt 109 pagina’s en is verluchtigd met tientallen foto’s. Het is te koop in de boekhandel.