Waadhoeke voegt register van handelaren samen met politiedatabase om heling tegen te gaan

Om heling tegen te gaan gaat de gemeente Waadhoeke samen met de politie starten met een digitaal register om gestolen goederen eerder te herkennen: het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Het DOR is de moderne variant van het papieren register. Opkopers en handelaren in tweedehands of andere goederen zijn op basis van het Wetboek van Strafrecht verplicht om een inkoopregister bij te houden.

Het nieuwe digitale systeem checkt automatisch via een database van de website Stop Heling of een ingevoerd serienummer als gestolen goed geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen. Zo kan voorkomen worden dat gestolen goederen opnieuw verkocht worden.

De mogelijke opkopers en handelaren die actief zijn in de gemeente Waadhoeke hebben inmiddels een brief gekregen met een verzoek tot aanmelding voor het DOR. Dit betreffen handelaren in en opkopers van edelmetalen, sieraden, fietsen, telecom en elektronica.

Ook consumenten kunnen een rol spelen om heling te gaan door zelf serienummers in de database te checken. Met de app van stopheling.nl kan men na het aantreffen van een gestolen goed een melding bij de politie doen.