Tolsma’s zetten tijd terug met heropening pand St. Anne

SINT ANNAPAROCHIE - Stichting Bildtse Belangen is na P.S. Tolsma, de ABN-bank en advocaat Koen Meijer de vierde eigenaar van het karakteristieke pand naast de Van Harenskerk in het hart van St. Anne. ‘Pakesegers’ van P.S. Tolsma die het pand liet bouwen, verrichtten vrijdagmiddag de heropening.

Het pand is gebouwd op de plek waar voorheen het grietenij- en gemeentehuis van Het Bildt stond. Hier werden de eerste zittingen van de Bildtse Bank gehouden. En laat dit nou net de voorloper van Stichting Bildtse Belangen zijn.

Op basis van originele bouwtekeningen is de gevel weer in oude staat teruggebracht. Originele raampartijen en de terugkeer van rode baksteen zorgen ervoor dat het pand weer helemaal past bij zijn omgeving. Ook de binnenzijde werd grondig gerenoveerd. Hierbij werden karakteristieke elementen in de vorm van een oude werkbank van eerste eigenaar Tolsma en een kluis van de ABN-bank behouden.

Klok

Van Hartenstraat 3 werd heropenend door de onthulling van een grote klok aan de Van Harenstraatzijde. De klok herinnert aan de horlogerie die ooit bij de oplevering was. De handeling werd verricht door Cees, Piet en Ali Tolsma, allen ‘pakesegers’ van de heer P. Tolsma die het pand in 1929 liet bouwen. Aardig was het om te constateren dat hoewel de Tolsma’s al jarenlang elders wonen, zij alle drie nog vloeiend Bildts spreken.

Nog ruimte te huur

Binnen voldoet het pand aan de eisen van deze tijd door een praktische indeling, goede isolatie en nieuwe elektrische installatie. Het kantoor van Ebbens ‘De Marketing Regisseur’ en de bestuurskamer van Stichting Bildtse Belangen vonden er een prachtige plek. Op dit moment zijn er nog enkele ruimten te huur.