Kiest Sint dit jaar voor genderneutraal?

Aangeboden door: The Bagstore

Is in Friesland de discussie over de Zwarte Piet nog niet vergeten, de volgende sinterklaasvraag is al weer aan de orde. Al ver voor de goedheiligman op 17 november dit jaar zijn intocht zal maken in Apeldoorn, speelt de vraag hoe hij denkt over de kwestie genderneutraal speelgoed.

Minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie is duidelijk over haar mening. “Ik zou speelgoedfabrikanten willen oproepen om hun stereotyperend speelgoed onder de loep te nemen” aldus Van Engelshoven. Dit na de bekendmaking dat in de Franse speelgoedwinkels volgend jaar de indeling ‘jongens’ en ‘meisjes’ niet meer aan de orde is. Ook het winkelpersoneel dient zich aan te passen. De vraag of een cadeautje voor jongens of meisjes is, mag niet meer gesteld worden. Dat klinkt eenvoudig maar is het dat ook? 

Al eerder kwam NS in het nieuws met de gender neutrale oproep aan de reizigers en liet Hema weten de kinderkleding niet meer op sekse in te delen. Maar met reisoproepen en kleding zijn we er nog niet, zo werd deze week wel duidelijk. Wat komt er na speelgoed? De kinderrugzak? Ook hierin zien we kleuren en afbeeldingen en hebben we toch snel de neiging bij de roze versies aan meisjes te denken en bij Bob de Bouwer een jongens. De oplossing is waarschijnlijk benamingen als ‘rugzak kind’ en ‘rugzak volwassene’.

Gender neutrale ‘Barbie’

Mattel, onder meer bekend van Barbie, besloot al eerder het roer om te gooien. Barbie is er inmiddels ook als astronaut en brandweervrouw. Daarnaast heeft Mattel besloten een gender neutrale poppenlijn te maken. Eén neutrale pop die kan worden aangekleed met lang of kort haar en met een broek of een rok. 

De Franse regering geeft aan dat het gebruik van speelgoed veel invloed heeft op het latere leven. ,,Als je jongens en meisjes in hun peuterjaren al in een bepaalde rol duwt, kan dat invloed hebben op hun latere beroepskeuze'', zegt Taquet. ‘Zeker omdat in de eerste 2 a 3 jaar een kind wordt gevormd. De onbewuste vooroordelen ontstaan daarbij ook in deze fase’ aldus de Franse staatssecretaris.

Wil je meisjes stimuleren om voor beroepen te kiezen in de industrie en techniek, dan moeten zij dit ook aangeboden krijgen. Door het aanbieden van ‘zorgzaam’ speelgoed in plaats van technisch- en bouwspeelgoed, kunnen meisjes zich moeilijker voorstellen om later een technisch beroep te kiezen. 

Maar ook om discriminatie op latere leeftijd tegen te gaan, moet dus je in deze periode juist zorgvuldig omgaan met wat je kinderen aanbiedt.

Gender neutrale Sinterklaascadeaus

De Franse regering komt niet voor niets juist op dit moment met haar handvest voor sekseneutraal speelgoed. Uit cijfers blijkt dat naast de verjaardagen, Sinterklaas en Kerst traditiegetrouw dé momenten zijn dat kinderen cadeaus en dus speelgoed krijgen. Maar of Sint in Nederland alle inkopen gender neutraal zal doen, dat moet nog blijken.