Stichting Bildtse Belangen 25 jaar suikeroompje ‘t Bildt

Sint Annaparochie - De Stichting Bildtse Belangen (SBB) kreeg bij het 25 jarig bestaan geen cadeaus, maar deelde juist uit aan diverse organisaties die zich inzetten voor de leefbaarheid op ‘t Bildt.

Bijna een eeuw vormde de Bildtse Bank de financiele hoeksteen in de Bildtse samenleving. Deze eigenzinnige, lokale bank zag voor zichzelf ook een sociale functie op het Bildt wegegelegd. In 1994 kwam er een einde aan het zelfstandige bestaan van de bank en ging de Bildtse Bank op in de toenmalige Frieslandbank.

Bij de onderhandelingen werd de jarenlange bijdrage aan de Bildtse leefbaarheid veilig gesteld met de oprichting van een nieuwe stichting, de SBB. Hierdoor speelt dit aspect van de bank tot op de dag van vandaag een rol in het sociale leven op het Bildt. Sportverenigingen, culturele organisaties en evenementen op het Bildt kunnen nog steeds rekenen op financiele bijdragen.

Jubileum

De SBB bestaat 25 jaar en hier werd vrijdagmiddag 27 september in de Van Harenskerk in St. Annaparochie feestelijk bij stilgestaan. Tal van oud-bestuursleden, oud bankmedewerkers en vertegenwoordigers uit het Bildtse verenigingsleden waren aanwezig op de bijeenkomst waarin de leefbaarheid in het oude werkgebied van de Bildtse Bank de rode draad vormde.

Voorzitter Anne Vlaskamp stipte de totstandkoming van de stichting en samenwerkingen in de afgelopen jaren aan. Hij becijferde dat er in de 25 jaar ongeveer € 2,5 miljoen was uitgekeerd aan bijdragen. Vervolgens werd het woord gegeven aan het advocatenduo Hans en Wim Anker door presentator en bestuurslid Johannes Ebbens betiteld als ‘Akkrumse ervaringsdeskundigen op het gebied van leefbaarheid’.

Met tal van aansprekende voorbeelden zoals de beroemde Pauze-avond, een opera-optreden in een veevoederhal en een in mei aangelegde sneeuwhelling pleiten zij voor lef van aanwezige organisatoren en voor vernieuwende activiteiten en evenementen.

Schenkingen

Nadat de aanwezigen weer enigszins waren bekomen van de humorvolle presentatie van de gebroeders Anker vroeg Anne Vlaskamp vertegenwoordigers van de verschillende Bildtse Plaatselijk Belangen, Streekbelang en Dorpsbelang en Bildts Aigene naar voren te komen. Namens SBB sprak hij zijn waardering uit voor de inzet van de vele betrokken vrijwilligers. Ook zei hij te hopen op nieuwe iniatieven. Om deze te stimuleren, liet hij zijn woorden vergezeld gaan van een riante cheque voor de zichtbaar verraste begunstigden.