Aangenaam Klassiek, live in binnenstad Franeker

FRANEKER - Op twee ‘smûke’ podia in de binnenstad is zaterdagmiddag 28 september vanaf 13.30 uur klassieke muziek van ensembles en enkele solisten te horen. Het is de start van de campagne Aangenaam Klassiek.

Muziekliefhebbers kunnen sinds 1996 kennismaken met de nieuwste klassieke muziek dankzij de cd’s Aangenaam Klassiek die ze krijgen bij de aankoop van een cd in een platenzak. De campagne start donderdag 26 september en eindigt vrijdag 31 januari. Sinds 2017 gaat de start van de Aangenaam Klassiek campagne samen met Aangenaam Klassiek Live.

Elianne Sijpkes

Een van de artiesten die zaterdag vanaf 13.30 uur in Franeker optreden is Elianne Sijpkes. Deze De 10-jarige talentvolle pianiste heeft een grote liefde voor klassieke muziek. In november zal Elianne opnieuw meedoen met het Haydn Concours in Groningen waar ze vorig jaar in de finale stond. Zaterdag speelt ze stukken van onder anderen Mozart en Bach.

Klaas de Jong

Vooral op Friese podia valt gitarist Klaas de Jong regelmatig te beluisteren als solist en/of begeleider van koren, solisten en in ensemble-verband. Zowel op klassiek gebied als op het gebied van jazz, pop, country en Keltische muziek. Daarnaast schuwt hij de vrije experimentele vormen niet.

Als docent is hij in Leeuwarden werkzaam geweest op het GML – later PARNAS - en de (Minerva) academie voor popcultuur en het conservatorium Leeuwarden. In Groningen werkte hij op de jazz-afdeling van het Prins Claus Conservatorium. Hij speelt muziek van de Renaissance tot aan eigentijdse componisten.

Orquesta Astor

Het ensemble Orquesta Astor, bestaande uit een accordeoniste, diverse strijkers en blazers, speelt onder leiding van Bob Driessen tango’s van Astor Piazzolla.

Stringtime

Celliste Anne Vos-van Dijk en gitarist Johan Keus vormen samen het duo Stringtime. De beste manier om Stringtime te omschrijven is sfeervol, dynamisch, eerlijk en avontuurlijk. Naast klassieke muziek spelen ze melodieën uit de Ierse folk, swingende jazz en dynamische pop.

Accordéon Mélancolique

De muziek die accordeonisten Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer als Accordéon Mélancolique spelen zijn grotendeels gecomponeerd door Jean-Pierre. Ze brengen melodische en ritmische muziek met invloeden van wereldmuziek, klassiek, jazz, tango en musettes.