Hoofdrol voor Romeinse goden in theatrale opening Agrarische Dagen

De Agrarische Dagen zijn woensdagavond geopend met het indrukwekkend theater- en muziekstuk De Foarspoed van Franeker. Romeinse goden (en een Griekse) verklaarden daarin onder grote publieke belangstelling het ontstaan van de seizoenen.

Het stuk geschreven door Bart Kingma uit Ried, speelde zich af op een podium voor het Korendragershuisje en op verhogingen in en naast de gracht in de Zilverstraat. 

De hoofdrol was weggelegd voor oppergod Jupiter, omringd door zijn familie uit de Romeinse mythologie: goden als Mars, Venus, Neptunus en Mercurius torenden staand op aardappelkisten boven het publiek uit. Zij vertelden het verhaal – doorspekt met knipogen naar actuele Franeker zaken als Waddenpoort en verzilting - van de naar liefde hunkerende Pluto, god van de onderwereld. De scenes werden met bekende covers naar het hier en nu gezongen door de band van Thomas Schiphof.

Pluto krijgt z'n zin en ‘verovert’ tegen haar wil Proserpina. Hij laat haar pas weer gaan na het eten van zes pitten van de granaatappel. Daarmee is haar lot, en dat van de aarde bezegeld: ze moet voortaan elk jaar zes maanden bij hem vertoeven. Moeder Ceres treurt al die maanden. De hele natuur treurt mee, en daarmee is het ontstaan van de winter verklaard.

Het stuk was een directe verwijzing naar het streven om het planetarium op de Unesco werelderfgoedlijst te krijgen. En oppergod Jupiter was er woensdag van overtuigd dat dat gaat lukken: ‘Gaan met sien allen mar heel gau naar het planetarium, want as ut straks op de werelderfgoedlijst staat, wudt ut daar su druk. Dan kanst der op de koppe lope!’’

Marcel Teensma legde het theaterstuk met zijn camera vast.