Harlingse wil 'lekker eten' met kinderen en steelt van kringloopwinkel

Omdat ze eens een keer lekker eten voor haar kinderen wilde kopen, had een 48-jarige Harlingse geld uit de kassa van kringloopwinkel Estafette in Leeuwarden in haar eigen zak gestoken. De vrouw kreeg woensdag van politierechter Tom Wolters een werkstraf van 30 uur.

De Harlingse werkte als vrijwilliger bij de kringloopwinkel van afvalverwerkingsbedrijf Omrin. De rechter haalde uit het dossier dat de zaak aan het rollen was gekomen door een soort van klokkenluidersaffaire: iemand had aangegeven dat er bij Estafette ‘rare dingen’ gebeurden. Omrin huurde een recherchebureau in.

Er werd een camera bij de kassa geplaatst. Op de beelden was te zien dat de Harlingse, terwijl ze dienst had als kassamedewerker, in maart vorig jaar op twee verschillende dagen geld uit de kassa pakte. In totaal had ze dat achttien keer gedaan.

Tegenover het recherchebureau had ze bekend. Ze had gezegd dat ze ‘lekker eten’ voor haar twee kinderen wilde kopen. Het ging om een relatief laag bedrag: de vrouw had ruim 170 euro gestolen. Omrin claimde echter een veel hoger schadebedrag: ruim 4200 euro. Het bedrijf wilde het inhuren van het recherchebureau ook op de Harlingse verhalen.

Dat ging niet door, de rechter concludeerde dat de schadevordering niet aan de wettelijke vereisten voldeed. De vrouw moet wel het geld terugbetalen dat ze heeft gestolen. Officier van justitie Sierd Eijzenga had 50 uur werken geëist. ‘Dat is aan de forse kant’, meende Wolters. Omrin kan nog wel naar de burgerlijke rechter stappen om alsnog de kosten van het rechercheonderzoek op de Harlingse te verhalen.