Expositie ‘Waadhoeke in verzet’ in bunker Koehoal

TZUMMARUM - De expositie in bunker Koehoal draagt als titel Waadhoeke in verzet. De bunker is zaterdag en zondag weer open. De bunker was in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Atlantic Wall.

Enkele panelen in de expositie gaan over het actieve geweldloze verzet in de regio. Over het schrijven en drukken van illegale lectuur, het niet melden voor de Arbeitseinsatz of het bieden van onderdak aan vluchtelingen.

Maar Halbe Hageman kon als samensteller van de expositie niet om het gewelddadige verzet heen. Zo wordt op andere panelen aandacht besteed aan de wapendroppings in de Waadhoeke, de moordaanslagen op politiechef Van Wijnen en Griet Sinnema die beide zijn mislukt, de wrede represailles in Herbaijum en Menaam.

Soms moest je geluk hebben, zoals Dongjum dat tijdens de melkstaking op miraculeuze wijze ontsnapte aan wrede Duitse represailles.

De bunker aan de zeedijk onder Tzummarum is zaterdag 14 september en zondag 15 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Vrijwilligers staan klaar om de bezoekers welkom te heten.