Kleinste galerie van Nederland staat in Baard

BAARD - Toen Petra Dijkstra op het terras van Café Baard aan de Bolswardervaart met een witte wijn bij de hand naar het verwaarloosde brugwachtershuisje keek was het idee gauw geboren. Dat brugwachtershuisje was van haar diensten ontslagen en het verlaten hokje zou toch een zinvoller bestaan kunnen krijgen. De aanloop naar de Kleinste galerie van Nederland.

De officiële opening in Baard was op 18 mei van dit jaar maar voordat het zover was moest er toch wel het een en ander gebeuren. Bijvoorbeeld contact opnemen met Provinsje Fryslân om te vragen wat de plannen waren voor dat lege brugwachtershuisje. De provincie was maar al te graag bereid het voor een symbolisch bedrag over te doen aan Dijkstra. En dus kon Dijkstra aan de slag en haar sterke punt als organisator gaan benutten.

Dat was ook wel nodig, hoewel Dijkstra toch bij voorkeur alles in eigen hand houdt. Maar zij wist dat haar technische vaardigheden zijn grenzen had. Dus ‘organiseerde’ zij hulp via een handige zwager, een nog handiger vriend en een behulpzame zoon. Het ‘project’ nam drie weken in beslag en toen was het kleine gebouw omgetoverd tot de kleinste galerie van Nederland, zoals ook op de gevel is te lezen.

Talenten

Dijkstra zit zelf al jaren in de ‘kunstorganisatie’ zoals zij het zelf noemt. ,,Misschien heb ik wel meer organisatietalent dan kunstenaarstalent’’, zo zegt zij al te bescheiden. Want in ieder geval staat vast dat Dijkstra ook talent voor bescheidenheid heeft. Zij is niet iemand die gretig op de foto wil, zij is niet iemand die graag in het licht van de schijnwerpers vertoeft. Toch kun je niet om Dijkstra heen als het woord Paradepaadje valt. Het Paradepaadje is in vier jaar uitgegroeid tot een begrip, een regionale kunst- en cultuurroute met Dijkstra als de organiserende kracht.

Het evenement stopte in 2017 om gezondheidsredenen en volgend jaar wil Dijkstra nog één keer flink uitpakken met de vijfde editie en dan is het ‘einde verhaal’ zoals zij het zelf zegt. ,,Qua aantal deelnemers wordt het misschien wel de grootste kunstroute van Nederland met meer dan 200 deelnemers. Tenminste, dat verwacht ik. Iedereen die de afgelopen vier jaar heeft meegedaan nodig ik uit en dan zit je al gauw op 150 deelnemers.’’

Vaste gewoontes

Terug naar die minieme ruimte in de Kleinste galerie van Nederland. Een galerie met vaste gewoontes. Om de zes weken komen er nieuwe kunstenaars aan de twee wanden te hangen. Uiteraard met het verzoek om kleinere werken beschikbaar te stellen want het is woekeren met de ruimte. Zo is er vanaf zaterdag 17 augustus werk te zien van Tessa Wijdeveld die er tijdelijk werk heeft hangen op een kleiner formaat. Maar wel met een vast thema want Wijdeveld is gefascineerd door meisjes in de puberteit die de grote overstap naar volwassenheid moeten maken.

Het eerste portret met olieverf is een vorm van kennismaking, zo leert Wijdeveld de persoon een beetje kennen. Het vervolg is vooral op basis van associatie met een hoofdrol voor de symboliek. Dat kunnen vogels zijn met vaak een hoofdrol voor de kraai als ‘zwarte’ tegenstelling van het ontluikende leven in de puberteit.

Drie exposanten

Qua thematiek overigens ook een tegenstelling met de overige drie exposanten. Ryt Kooistra toont vogels en kippen van keramiek. Het werk van Ellen Floris en Pytsje Cuperus delen qua thematiek het Wad. Floris laat onder de verzamelnaam Juttertjes een aantal beeldjes zien die gemaakt zijn van vondsten langs het Wad. Dat sluit dan weer mooi aan bij de waddenlandschappen van Pytsje Cuperus die met een naaldvilt-techniek wolschilderijen maakt.

De galerie is geopend op zaterdag en zondag en tot nog toe heeft Dijkstra geen klagen met gemiddeld twintig bezoekers per dag, ook al vindt zij het zelf wat te weinig. Aan belangstelling van het dorp Baard geen gebrek terwijl Dijkstra ook een vruchtbare samenwerking heeft met Café Baard aan de andere kant van het water. Bij slecht weer is het een welkome ‘schuilplek’ en het is tevens de locatie waar Dijkstra haar workshops gaat geven in onder andere naaldvilten, ecoprinten op papier en wasschilderingen.

Want behalve organisator en galeriehoudster is Dijkstra zelf ook nog actief. Onder de noemer ‘Spinselkunst doet zij aan fotograferen, collages maken, tekeningen, kalligrafie en gedichten maken. Voor meer info zie https://galerie.baard.info.

Rynk Bosma