Jeu de boules impuls voor dorpen Waadhoeke

De baan ligt er al een tijdje, maar in Ried wordt nu serieus werk gemaakt van jeu de boules. Er is nu zelfs een club opgericht: Katteboules.

Zeker twintig liggen er verspreid in de gemeente Waadhoeke: jeu de boulesbanen. In zeker de helft van de dorpen is in het verleden wel eens een baantje aangelegd, maar na een enthousiaste start wordt er in veel gevallen weinig gebruik meer van gemaakt.

Dat kan anders, meende buurtsportcoach Lammert Harkema. Met een groepje inwoners van Ried besloot hij onlangs een heuse vereniging op te richten. Het werd jeu de boulesclub Katteboules. Want niet alleen is het jammer dat een investering onvoldoende wordt benut, belangrijker is om ouderen in de gemeente in beweging te krijgen en de leefbaarheid in de dorpen te vergroten. ,,Jeu de boules is laagdrempelig. Je hebt er ook niet veel voor nodig’’, aldus Harkema. Al geruime tijd wordt ook fanatiek gespeeld in Menaam en Vrouwenparochie.

Vaste groep

Tijdens een bijeenkomst in het dorpshuis van Ried klonk enige tijd geleden de roep om meer activiteiten voor senioren te organiseren. De aanwezigheid van de jeu de boulesbaan maakte de stap om het van oorsprong Franse balspel in het dorp weer op te pakken niet al te groot. Inmiddels is er een vaste groep van twaalf personen die de handschoen heeft opgepakt. Er is zelfs een lid dat fanatiek vanuit haar scootmobiel een balletje werpt.

De spelers zijn volgens Harkema overwegend eind zestigers en begin zeventigers. Maar er is ook jonger aanstormend talent, weet hij. ,,Die zijn begin zestig.’’ Door de zaak wat serieuzer aan te pakken en ook in competitieverband te gaan spelen, ontstaat volgens de buurtsportcoach meer dynamiek. ,,Mensen kunnen elkaar dan een beetje jennen, opjutten en tot betere prestaties sturen. Het zou leuk zijn als op termijn misschien het kampioenschap van Waadhoeke gehouden kan worden.’’