Orgelconcert Jaap de Kok in de Martinikerk

Franeker - Jaap de Kok geeft woensdag 21 augustus vanaf drie uur ‘s middags een orgelconcert in de Martinikerk van Franeker. Op het programma staan sonates van C.P.E. Bach en F. Mendelssohn.

Jaap de Kok (1998, Drachtstercompagnie) zong als kind veel, maar kreeg interesse voor het orgel toen hij op zijn achtste van Sinterklaas een keyboard kreeg. Hij kreeg daarna zijn eerste orgellessen van zijn schooljuf, Goosje Geertsma. Na twee jaar orgellessen stapte hij over op de piano, maar hij maakte de stap terug in maart 2011, toen de Kruiskerk in Diever een nieuw Nijsse-Orgel kreeg.

In januari 2013 nam hij orgelles bij Gea Hoven in Zwolle en twee jaar later kon hij starten aan de vooropleiding van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daar krijgt hij nu orgellessen van Theo Jellema en Erwin Wiersinga en pianolessen van Nata Tsvereli.

In 2017 behaalde Jaap de derde prijs op het SGO orgelconcours in Appingedam en een jaar later won hij het conservatorium klassement tijdens het SGO orgelconcours in de Martinikerk van Groningen. Naast orgel studeert Jaap hoofdvak Koordirectie en als bijvak zang. Jaap de Kok is dirigent van het Agricola Consort, wat hij eind 2017 oprichtte en is één van de vaste organisten in IJsselmuiden en Wilsum. Daarnaast begeleidt hij regelmatig koren op orgel en piano.