Bewoners De Parrebeam op culturele en culinaire vakantie

SINT ANNAPAROCHIE - Sommigen hadden nog nooit pizza gegeten, laat staan dat ze in Italië waren geweest. Een culinaire en culturele ‘vakantie’ heeft de bewoners van NBS De Parrebeam in Sint-Annaparochie heel wat Italiaanse vakantie-ervaringen opgeleverd.

Nu veel kinderen van de bewoners op vakantie zijn, werd het plan door de leiding opgevat om ook met de bewoners van NBS De Parrebeam ‘op vakantie’ te gaan. Woensdag was het zover en leefden de bewoners de hele dag in Italiaanse sferen. De Parrebeam is een kleinschalige woonzorgvoorziening voor ouderen die lichte zorg nodig hebben.

Zonnebril

De bewoners moesten eerst wel aan het idee wennen. Op vakantie? Maar op een gegeven moment gingen ze bij de voorbereiding mee in de fantasie van het personeel: ‘Hebt u uw koffer al gepakt?’ ‘Vergeet uw zonnebril niet.’

Woensdagochtend werd begonnen met een Italiaans ontbijt met Italiaanse bollen en Focaccia. En natuurlijk was de huiskamer en de ontbijttafel versierd in Italiaanse stijl. Bij de koffie was er tiramisu-gebak en kon men naar beroemde Italiaanse liederen uit operettes luisteren.

120 liter wijn?

Na de koffie speelde Simon Theo Oevering op de trekzak Italisaanse muziek. Vervolgens werd verteld over wetenswaardigheden van het land en gingen allerlei feitjes over de tafel. Bewoners verbaasden zich er bijvoorbeeld over dat de Italiaan gemiddeld 120 liter wijn drinkt, 28 kg pasta eet en dat je in Rome een boete van 10.000 euro en 3 jaar celstraf kunt krijgen als je een kat wat aandoet.

Om 12.00 uur, want het Hollandse dagritme werd wel aangehouden, werd de Penne Carbonara en spaghetti Bolognaise opgediend met daarna Viennetta ijs met een italiaans Amaretto-koekje als dessert. Ook bij de thee en koffie werden Italiaanse lekkernijen geserveerd, waarna via het Fietslabyrint door Venetië en Rome werd gefietst en bewoners nog beelden van het Gardameer werden getoond.

’s Avonds kon men tijdens de broodmaaltijd nog pizza’s proeven: voor sommigen de eerste keer dat ze pizza aten. De komende weken wordt de reis nog voortgezet naar Frankrijk en Oostenrijk, om daarna weer op de vertrouwde Bildtse klei terug te keren..