Verhalenvertelster Baukje Fennema speelt De Vuurtorenvrouw

Sint Annaparochie - Verhalenvertelster en actrice Baukje Fennema speelt in de maanden augustus en september het stuk De Vuurtorenvrouw. De solo-voorstelling ging dit weekend in première op Schiermonnikoog, maar is donderdag 8 augustus te zien in de Van Harenskerk in St. Anne.

Deze solo-voorstelling is geïnspireerd op de vuurtoren van Ameland waarin het verhaal wordt verteld van de vuurtorenvrouw en haar man, de vuurtorenwachter. De voorstelling wordt uitgevoerd op een aantal locaties dichtbij de zeedijk, als een troostrijk sprookje voor volwassen, onder regie van Anne Graswinckel. De vuurtorenvrouw woont samen met haar man in de toren.

Híj is vuurtorenwachter en steekt bij de eerste schemering de vuren aan, hoog in het lichthuis. Zeelieden gebruiken het licht om veilig te navigeren, bij nacht en ontij. Het baken voor een veilige haven. De vuurman brengt licht naar de mensen, zijn vrouw brengt de mensen naar het licht.

Zíj, de vuurtorenvrouw, haalt de mensen op die gestorven zijn. Na een nacht in de vuurtoren verbleven te hebben vaart ze hen bij het eerste ochtendgloren naar de andere kant van het water. In de voorstelling is te zien hoe de vaarvrouw in een moment van diep verdriet een keuze maakt om los te laten.

De Vuurtorenvrouw is daarmee een sprookje over troost, met vertellingen, zang, muziek en beweging. Na afloop is er gelegenheid om nog even na te praten.

De voorstelling is onder meer te zien in Wijnaldum, Oosterbierum, Oudebildtzijl.

www.Ithaka-theater.nl