Verdachte poging moord met insuline: 'We wilden samen uit het leven stappen'

De 53-jarige vrouw uit Franeker die er van wordt verdacht dat ze haar partner op 13 augustus 2017 van het leven wilde beroven door hem een overdosis insuline in te spuiten, zei dinsdag op de rechtbank dat ze samen hadden bedacht om uit het leven te stappen.

Hoewel de man erkende dat hij eerder suïcidaal was geweest, beweerde hij het tegenovergestelde tegenover de politie. Er zou helemaal geen gezamenlijk plan zijn geweest en de verdachte was juist degene die uit het leven wilde stappen. ,,Ik wil het helemaal niet'', verklaarde hij. ,,Ik houd nog te veel van het leven.''

Uit rapportages van de ggz en de huisarts bleek juist dat de man - met een schizoaffectieve stoornis - goed reageerde op de medicijnen die hij kreeg en dat hij daardoor ook stabiel was. Wel verklaarde de man, net als de verdachte, dat ze die avond behoorlijk wat bier en jenever - een liter - met cola hadden gedronken. Hij zou dronken naar bed zijn gegaan. Ook zei hij te vermoeden dat de vrouw uit was op wraak omdat hij de relatie wilde verbreken. Dat ontkende ze ter zitting. Bovendien zou zij degene zijn geweest die er een punt achter wilde zetten.

Wakker

De verdachte, die eerder werkte als verpleegkundige, stelde dat haar partner gewoon wakker was toen ze hem de injecties toediende. Hij zou haar daartoe opdracht hebben gegeven. Voor zichzelf zou ze vier spuiten gebruikt hebben en voor hem vijf. De verdachte stelde dat haar partner vaker over zelfdoding had gesproken, maar dat ze hem er steeds van had weten te weerhouden. Die bewuste avond lukte dat niet, stelde ze. ,,Door de drank gaf ik er aan toe. Ik was mezelf niet en voelde me verdrietig omdat ik hem niet gelukkig kon maken.'' De volgende ochtend om 5.30 uur belde ze zelf het alarmnummer 1-1-2. De verdachte beschikte over de insulinespuiten omdat ze zelf diabetespatient is.