Franekers klagen over blaffende trainingshonden

Omwonenden hebben last van de opleiding voor diensthonden op een terrein aan de Jan Stapertlaan in Franeker. De Diensthondenclub Sneek weet van niets.

Bewoners van de wijk het Oosten, waaronder de Mr. Groen van Prinstererstraat, Prins Willem de Zwijgerlaan en Thorbeckestraat vallen, ervaren geluidsoverlast van hondentrainingen op de Jan Stapertlaan. Raadslid Herre Hof van Gemeentebelangen stelt dit in vragen aan het college. Het gaat dan vooral om het geblaf van de honden.

Het terrein is al jaren in gebruik bij de Franeker Africhting Club (FAC), die er gehoorzaamheidstrainingen gaf. Hof meldt dat daarvoor te weinig belangstelling was, waardoor de FAC op 1 maart 2019 op deze plek hiermee is gestopt. Hiervoor in de plaats kwam de Diensthondenclub Sneek, die diensthonden traint voor beveiligingsdoeleinden.

Verbaasd

Het zijn dezelfde trainingen als voor politiehonden, vertelt Jan de Bruin uit Herbaijum van de Diensthondenclub Sneek (DHC). Hij is niet op de hoogte van de klachten en is verbaasd. Omdat het om gemeentelijk terrein gaat, zijn ambtenaren langs geweest om alles te bekijken. Daarna heeft DHC niets meer vernomen. De club doet er alles aan om geluidsoverlast te voorkomen, aldus De Bruin. Zo worden de auto's met honden erin met de opening naar het veld toe gezet.

De club traint alleen op woensdag- en vrijdagmorgen, terwijl de FAC op avonden en op zaterdag trainde. ,,Dan kan ik me voorstellen dat er eerder klachten zijn, maar op ochtenden spreek je over hele andere tijdstippen.''