Tjerkepaad 2019: Wandelen of fietsen langs zeven kerken en acht schilderijen

Op zaterdag 20 juli is er een bijzondere wandel- en fietstocht langs 7 kerken en 8 schilderijen. Deze activiteit van Tsjerkepaad start in de kerk van Deinum. Een bijzondere invulling van het thema ‘Kerk en Kunst’, dat dit jaar centraal staat.

Tussen 2011 en 2018 kocht de Stichting ‘Nieuwe Kunst in Oude Kerken’ 8 monumentale schilderijen voor de kerken van Deinum, Blessum, Leons, Baard, Winsum, Easterlittens, Winsum en Boksum.

Zeven zijn van de hand van Giovanni Dalessi. (geboren 1964). In 2013 maakte hij voor iedere kerk een schilderij van de patroonheilige. Zeven Friese dichters maakten in 2018 elk bij één van de schilderijen een gedicht. Samen met de schilderijen bieden ze een originele vertolking van de verhalen van de patroonheiligen.

'De hongerigen te eten geven'

Het achtste schilderij is van de hand van Frans Franciscus (geboren 1959) en hangt in de kerk van Boksum. Het is ‘De hongerigen te eten geven’ uit zijn serie Zeven Werken van Barmhartigheid en verbeeldt de ontmoeting van Christus met de Emmaüsgangers. Zowel Dalessi als Franciscus horen tot het topsegment van de hedendaagse figuratieve kunstenaars en hun werk hangt onder meer in musea in binnen – en buitenland.