De Lijstenmaker sluit deuren na 39 jaar

FRANEKER - Wie een telefoontje pleegt naar De Lijstenmaker in Franeker, krijgt vanaf nu gelijk een duidelijke boodschap te horen: ,,De Lijstenmaker is met pensioen, en definitief gesloten.” Na 39 jaar is het voor de man achter dit bedrijf, Hendrik van den Akker (67), tijd om lekker te genieten, samen met zijn vrouw Anny. ,,Maar dat deden we ook al, hoor!”

In zijn omvangrijke werkruimte aan de Leane 15B staan zijn werktafels en apparatuur nog. De komende weken voert hij de opdrachten uit die op de valreep nog zijn binnengekomen, en daarna is het gebeurd. ,,Ik zet alles te koop. Wie een goed bod doet, mag de hele inventaris overnemen. Die persoon is dan in één keer compleet en kan zo aan de slag.” Van den Akker praat zonder moeite over het eind van zijn bedrijf. Het heeft altijd met plezier gewerkt, maar na 39 jaar vindt hij het wel mooi geweest.

Booming borduurrage

Dat Van den Akker ooit lijstenmaker zou worden, lag min of meer in de lijn der verwachting. Zijn vader was schilder, en maakte zelf ook lijsten. Nadat Van den Akker van zijn 20ste tot en met zijn 27ste had gereisd door Canada (,,voor het avontuur”), ging hij door met de lijstenmakerij. Hij begon in Heerenveen, waar hij toen nog woonde, en na drie jaar ging hij verder in Franeker. ,,Voor ik het wist, had ik het druk. Dat was mede te danken aan de borduur-rage in de jaren tachtig. Ik heb veel van die werkjes ingelijst.”

Maar ook foto’s, doopjurken en schilderijen heeft Van den Akker ingelijst. Hoeveel in totaal valt niet te zeggen. Duizenden in ieder geval. Wel weet hij dat overal in de wereld wel een lijst van hem te vinden is. ,,Ik kreeg vaak de vraag of ik alles goed in bubbeltjespapier wilde inpakken, omdat het nog het vliegtuig in moest.”

Het werk verveelde hem nooit. ,,Het is leuk om iets wat al mooi is, nog net iets mooier te maken.” De ene keer was een lijst binnen een half uur af, soms was hij uren bezig met een werk. ,,Dan moest een schilderij opgespannen worden, en voorzien van vernis. Dat deed ik ook allemaal.”

Koffie met kunstenaars

Het maken van lijsten bracht hem ook in contact met kunstenaars, iets wat hij als kunstliefhebber altijd leuk vond. ,,Kunstenaars als Pieter Pander en wijlen Abe Gerlsma zijn hier wel geweest. Maar ook voor relatief onbekend talent, zoals Froukje Torensma, heb ik lijsten gemaakt. Je bouwt een band op met die kunstenaars. Dan komen ze eerst in de lijstenmakerij, en dan nodig ik ze uit voor een koffie. Eens zat ik met vijf kunstenaars om tafel. Dat was leuk. Het zijn bijzondere mensen. Nooit saai.”

Een favoriete klus heeft Van den Akker niet. Wel heeft hij eens zijn tanden in een heel omvangrijk project mogen zetten. ,,Toen de Rabobank in Leeuwarden verhuisde van de Stationsweg naar het oude gebouw van de Friesland Bank, ben ik gevraagd om alle inlijstingen van alle werken die er hingen opnieuw te doen. Dat was mijn grootste klus ooit. Grappig, ik kreeg toen ook werken in handen die ik had ingelijst voor de Rabobank in Franeker, toen die daar nog zat.”

Laatste lijsten

Op de valreep zijn in de dagen voor 1 juli nog wat werken gebracht door klanten die ze heel graag nog ingelijst willen hebben. Sinds 1 juli heeft Van den Akker geen werk meer aangenomen. Hij verwacht nog een paar weken bezig te zijn met de allerlaatste klussen, en dan is zijn werkend bestaan echt achter de rug. En dan?

,,Ons huis moet opnieuw in de verf gezet worden, de regenpijp is stuk; al die dingen die altijd bleven liggen krijgen de aandacht. En ik verhuur opslagboxen hier in Franeker, daar ga ik ook gewoon mee door. Verder gaan we nu lekker genieten. Dat deden we ook al; we zijn wel echte bourgondiërs.”

Daarnaast trekken hij en zijn vrouw er graag op uit met de camper. Ze zullen er deze zomer al op reis gaan, en ook in de winter reizen ze graag. En de klanten waarmee hij wel een band heeft opgebouwd? ,,Daar houden we wel contact mee. Sommigen zijn echt vrienden geworden.”

Tekst: Martine van der Linden