Veelzijdige tentoonstelling in Groate Kerk Sint Jabik

SINT JACOBIPAROCHIE – Marty Slager verzamelt alles wat met kaatsen te maken heeft. Wanten, prijzen, foto’s, ballen en attributen in alle soorten en maten. Een deel ervan is tot aan september te zien in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. Naast de tentoonstelling van Slager is er ook een expositie gewijd aan muziekvereniging Aurora en draait er een dorpsfilm.

Een heel veelzijdige tentoonstelling die zeer de moeite waard is. Zaterdag werd de tentoonstelling, die tot september iedere zaterdag bezocht kan worden, geopend met een flinke slag tegen de bal. De eerste middag kwam al een groot aantal bezoekers naar de Groate Kerk. Taeke Triemstra, een dag eerder net gestegen tot de derde plaats in het klassement aller tijden, kwam met zijn ouders Reinder en Fré. De familie Triemstra toonde zich zeer geïnteresseerd en was ook verbaasd: Hoe kwam Slager aan dat shirt van Taeke?

 

Een tafel vol boeken, een andere tafel met boeken die te koop zijn, Slager heeft ze dubbel. Wat ze kosten? Wat de liefhebber ervoor over heeft. Op de tafel staat een spaarpot, daar mag de koper wat in doen. De vitrines tonen de prijzen door de jaren heen, wandborden, glazen prijzen, zilver met inscripties. Een andere vitrine laat de attributen van het kaatsen in andere landen zien. Een slaghout, een tamboerijn die als slaghout wordt gebruikt, ballen die een stuk groter en zwaarder zijn dan de ballen die wij kennen. Een tafel vol foto’s, bezoekers herkennen de oud kaatsers op de foto.

 

,,Het is maar een klein deel van wat ik heb, ik moest wat uitzoeken anders werd het veel te veel’’, vertelt Slager, ,,In 1988 kwam ik in het bestuur van kaatsvereniging Het Noorden. Het jaar erna, in 1989 bestond de vereniging honderd jaar. Na afloop van het feest kreeg ik dozen vol materiaal mee naar huis. Sindsdien is het steeds meer geworden. Veel mensen weten dat ik alles van kaatsen spaar en komen het brengen.’’

 

Ruilbeurs

Het meeste wat er te zien is op de tentoonstelling is oud, maar ook aan jonge kaatsliefhebbers is gedacht. De kaatsplaatjes die bij de Albert Heijn filialen in Stiens, Sint Annaparochie en Franeker kunnen worden gespaard, kunnen iedere zaterdag geruild worden.

Van de ruilbeurs wordt meteen druk gebruik gemaakt. Al snel wordt duidelijk dat niet alleen kinderen liefhebber zijn van de plaatjes. Melle Binnema is met zijn vader gekomen, zijn middag kan niet meer stuk. De plaatjes die hij nog miste, vindt hij in de stapels kaartjes op tafel, hij krijgt zijn album vol. Meteen wordt Taeke Triemstra even gevraagd om een handtekening. ,,Woensdag nemen we je album mee naar Minnertsga, dan is daar kaatsen. Dan kun je dan nog een groot aantal van de handtekeningen halen’’ zegt zijn vader.

 

Wie de tentoonstelling wil bezoeken of kaartjes wil ruilen, kan nog tot september iedere zaterdag terecht in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. De kerk is geopend van 13.00 tot 16.00 uur.