FOTO'S | Varende optocht met grote deelname in Achlum

ACHLUM – Een optocht door het dorp, maar dan anders. Geen versierde wagens, maar boten, vlotten en alles wat maar bleef drijven voer en dobberde vrijdagavond door het water in Achlum. Het thema van het dorpsfeest is ‘Eartiids wie alles better’ en dat inspireerde de deelnemers. Sinterklaas, de vikingen, piraten, een winters tafereel, de keet, er voer en dobberde van alles door het water in Achlum.

Zo was Sinterklaas met een groot aantal zwarte pieten naar Achlum gekomen, was er een vlot vol Achlumers met ijsmutsen op, ‘It giet oan’ was er te lezen, de koek- en zopietent ontbrak niet. Keet de Dopper moest een aantal jaren geleden de deuren sluiten, de keetgangers van toen deden oude tijden herleven op het ‘Doppervlot’.

 

Grote deelname

Een verrassend groot aantal Achlumers deed mee aan de optocht, de deelname was boven verwachting. Een boot vol vrouwen maakte een knipoog naar de huidige situatie, gekleed in de shirts waar in het Nederlands Elftal in 1988 Europees kampioen werden. Op hun spandoek was te lezen ‘Wy sitte as mannen yn de boat, sy hawwe yn 1988 foar it lêst Europees scoord.’ Een andere deelnemer peddelde op het dak van zijn auto, die omgekeerd in het water lag, door Achlum, ‘jeugdsentiment’ is er op te lezen.

 

Nat pak

Een vikingschip, een hippieboot, een telefooncel, een discoboot, een voormalige veerdienst, er voer van alles door Achlum. De toeschouwers moesten uitkijken voor een nat pak, want de opvarenden van de piratenboot ontzagen niets en niemand, met hun brandslang spoten zij alles en iedereen nat.

 

Zeskamp

Zaterdag gaat het dorpsfeest verder met onder andere ‘Sterke ferhalen út de âlde doaze’ en ‘De enige echte zeskamp mei eleminten fan eartiids’. Zondag wordt het dorpsfeest traditioneel afgesloten met een kerkdienst in de feesttent.