Levende maanvis gespot in Waddenzee, een zeldzaam verschijnsel

Het onderzoekschip Navicula van Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), ontdekte dinsdagmiddag een levende maanvis op de Waddenzee.

En dat is een bijzondere waarneming, stelt NIOZ. De maanvis werd gespot in de Blauwe Balg een vaargeul tussen Terschelling en Ameland. Het komt vaker voor dat maanvissen in de Noordzee worden gezien, maar ,,zeer zelden'' in de Waddenzee. ,,In de Noordzee zijn regelmatig meldingen'', zegt woordvoerster Henriette de Waal.

,,Maar in de Waddenzee niet. Ik kwam nog een heel oud bericht tegen van een maanvis bij Wieringen, maar meer kan ik zo snel niet terugvinden.'' Dat een maanvis in de Waddenzee zwom, is vanwege de open verbinding met de Noordzee niet heel gek.

Het gevonden exemplaar is ongeveer 60 centimeter in doorsnee. Een volwassen maanvis kan tot wel vier meter lang worden en 2000 kilo wegen. Maanvissen komen normaliter voor in de gematigde en tropische oceanen. De maanvis ziet eruit als een ronde platte schijf met twee hoge vinnen. In 1889 spoelde er eens een exemplaar van 230 centimeter lang en 273 centimeter hoog aan.

Normaliter zwemmen maanvissen in de Atlantische Oceaan. Ze zijn moeilijk te zien als de zee ruw is. ,,Hun vin is klein, die zie je dan niet goed. Het zijn geen diepzeevissen. Ze eten vooral plankton, kwallen en kleine vissen. ,,Het is niet precies bekend hoe hoog aan de oppervlakte ze doorgaans zwemmen.''

Onderzoeker Sander Holthuijsen ontdekte dinsdag de vin van de maanvis, terwijl hij bezig was met het nemen van monsters van de Waddenzee. De zee was kalm en helder en daardoor kon de maanvis lange tijd worden gefilmd.

Maanvissen spoelen met enige regelmaat aan op de Nederlandse stranden, omdat ze niet goed functioneren in ondiep water of de branding. De dinsdag ontdekte maanvis ging ervandoor toen een zeehond om het hoekje kwam kijken.