Muzikaal begin kaatspartij Hitzum

HITZUM - - Publiek en zes kaatsers stonden afgelopen zaterdag om 16:00 uur klaar voor de finale van de kaatspartij in Hitzum, toen er opeens een vijftienkoppige muziekband het kaatsveld op kwam lopen.

Stichting Yn ‘e lyte, verbonden aan de Hitzumer dorpsmolen, had iets te vieren. Al tien jaar lang steunt deze stichting op financieel gebied allerlei initiatieven die vanuit de dorpsbewoners ontstaan. Dit keer kwam het initiatief vanuit het bestuur zelf; wie jarig is geeft een feestje.

De Útlopers uit Sneek was ingehuurd om de Hitzumers in beweging te krijgen. Dit lukte vanaf de eerste tot de laatste minuut van hun optreden.

Dat zo’n klein dorp als Hitzum (225 inwoners) zoiets kan doen is te danken aan de dorpsmolen, die inmiddels al meer dan 25 jaar zijn rondjes draait. Deze week kwam in het nieuws dat provincie Friesland positief staat tegenover het opschalen van bestaande dorpsmolens. Wellicht biedt dit mogelijkheden voor de molen van Hitzum, zo zegt de stichting.

De finale van het kaatsen werd later op de dag nog gespeeld, maar natuurlijk niet voordat de band het Fries volkslied had gespeeld.