Tientallen jongeren betrokken bij grote vechtpartij op kermis Harlingen

Een groep van tientallen jongeren is vrijdagavond slaags geraakt op de kermis in Harlingen.

Laat op de avond sloeg de vlam in de pan en zochten volgens een politiewoordvoerder zestig tot zeventig jongeren de confrontatie op het kermisterrein op de Schritzen in het centrum van de stad. De politie spreekt van een grote vechtpartij waarvan de aanleiding nog onduidelijk is.

Politie-inzet

Een aanzienlijk aantal agenten kwam ter plaatse om de kemphanen te scheiden. Om hoe veel dienders het ging, kon de woordvoerder niet precies zeggen.

Om de twee vechtende groepen uit elkaar te krijgen, vormden agenten een linie en werd het terrein 'schoongeveegd'. Hierbij werden ook honden ingezet. ,,We wilden die groepen uit elkaar hebben, er was sprake van een heel grimmige sfeer. Toen het terrein eenmaal leeg was, bleef het rustig.''

Volgens de politie gaat het om twee partijen jongeren, van wie vermoedelijk een deel afkomstig is uit Harlingen en de andere groep bestaat uit inwoners van Franeker en Leeuwarden. Dat kon de woordvoerder evenwel nog niet met zekerheid zeggen.

Aanhoudingen

Een 23-jarige inwoner van Leeuwarden werd tijdens de politie-inzet gearresteerd wegens verstoring van de openbare orde. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. ,,Het is nog onoverzichtelijk wat er precies is gebeurd, dat moeten we eerst helder zien te krijgen'', aldus de woordvoerder.

Zaterdagavond werd er door agenten uit voorzorg extra toezicht gehouden op de kermis. Incidenten bleven toen uit.