Aart Staartjes vertelt over Oorlogswinter op RSG Simon Vestdijk

RSG Simon Vestdijk Franeker ontving woensdag Aart Staartjes.

De Sesamstraat-acteur vertelde in klas F2V over de door hem in 1975 geregisseerde serie over het boek “Oorlogswinter”, geschreven door Jan Terlouw.

De leerlingen bekeken in de afgelopen weken deze serie. Tijdens het maken van de bijbehorende opdracht hadden scholieren een aantal vragen voor Staartjes.

Tijmen de Vries, leerling van F2V, zorgde ervoor dat Staartjes op school kon worden uitgenodigd. Staartjes vertelde onder meer over het ontstaan van de serie en het regisseren ervan. Ook ging hij in op vragen over het vinden van de acteurs en geschikte plaatsen om te filmen.

Er waren destijds ook verschillende rekwisieten nodig, waaronder een tank. Daarover vertelde Staartjes een aardige anekdote: de tank werd op een dieplader gebracht naar de set. Eenmaal daar opgesteld werd Staartjes gebeld met de mededeling dat de tank gereed stond. De tank bleek echter een maand te vroeg te zijn gebracht. Met enkel een 'Einde oefening!' reed de commandant de tank weer op de dieplader. Hij kwam gewoon een maand later terug.

Film

Naast de serie zag de klas de gelijknamige film, die in 2008 uitkwam. Een deel van de verwerkingsopdracht ging over de verschillen tussen beide producties. Staartjes, die de film ook zag, ging uitgebreid in op de verschillen, die voornamelijk door de tijdgeest en het budget zijn ontstaan.