Avontuurlijk duo in rammelbak door Europa voor gedupeerd pleeggezin St. Jabik

SINT JACOBIPAROCHIE - Nul verstand van auto's, nul verstand van techniek en hopeloos met navigatie. Maar om geld op te halen voor het pleeggezin in Sint Jacobiparochie dat op 16 april hun boerderij en al hun bezittingen verloor door brand gaan Bianca Wijnsma en Ytsje Damstra uit Hurdegaryp meedoen aan de Rammelbakkenrace door Europa.

De twee vriendinnen en tevens buren beginnen 15 september vanuit Breda aan hun zevendaags avontuur. Ze reizen in een week via Duitsland en Tsjechië naar Budapest in Hongarije. De terugreis verloopt via Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland.

Dit doen zij met ongeveer 150 andere teams, in een auto van voor 2000 en een marktwaarde van maximaal 750 euro. Budapest vice versa is niet zozeer het einddoel. Dat is namelijk zo veel mogelijk geld in zamelen voor het pleeggezin van Anneke de Groot uit Sint Jacobiparochie. In april raakte dit gezin met 14 kinderen door brand hun huis kwijt met alles wat zij hadden.

De avonturen zijn overigens al begonnen. Zorgen over hun opblaasbare tent die misschien toch iets teveel Diva-gehalte heeft tussen de kruiptentjes van de toekomstige reisgenoten: ,,Dat is niet omdat we diva’s zijn, maar gewoon omdat we willen voorkomen dat onze klungelige kampeercapaciteiten het hoofdvermaak van de reis worden.’’

De rammelspecialisten weten inmiddels dat slapeloze nachten onderdeel van hun proces zijn. Eerdere projecten die ze samen initieerden waaronder een theatershow voor De Lawei en De Harmonie werden een succes. Op Facebook nemen Ytsje en Bianca hun enthousiaste volgers mee in alle facetten van de reis: de hectiek rond de voorbereidingen, hilarische oproepen voor hulp en middelen, maar ook het bezoek aan het pleeggezin en het indringende verhaal van de brand.

Op facebook.com/Rammelbakkenreis2019 is meer informatie te vinden over de reis en de manier waarop men het avontuurlijke duo kan steunen.