Aart Staartjes vertelt op RSG Simon Vestdijk Franeker

FRANEKER - Aart Staartjes heeft woensdag de leerlingen van klas F2V van RSG Simon Vestdijk in Franeker verteld over de door hem in 1975 geregisseerde tv-serie over het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw.

De klas heeft in de afgelopen weken tijdens de lessen Nederlands deze serie bekeken en had tijdens het maken van de bijbehorende opdracht een aantal vragen voor Staartjes. Tijmen de Vries, een van de leerlingen, heeft ervoor gezorgd dat Staartjes op school kon worden uitgenodigd.

Staartjes heeft verteld over onder meer het ontstaan van de serie en het regisseren ervan. Ook ging hij in op vragen over het vinden van de acteurs en geschikte plaatsen om te filmen.

Er waren destijds ook verschillende rekwisieten nodig, waaronder een tank. Daarover wist Staartjes een aardige anekdote te vertellen: de tank werd op een dieplader gebracht naar de set. Eenmaal daar opgesteld werd Staartjes gebeld met de mededeling dat de tank gereed stond. De tank bleek echter een maand te vroeg te zijn gebracht. Met enkel een: “Einde oefening!” heeft de commandant de tank weer op de dieplader gereden. Hij kwam gewoon een maand later terug.

Naast de serie heeft de klas ook de gelijknamige film gezien, die in 2008 uitkwam. Een deel van de verwerkingsopdracht ging over de verschillen tussen beide producties. Staartjes, die de film ook had gezien, ging uitgebreid in op de verschillen, die voornamelijk door de tijdgeest en het budget zijn ontstaan.