Balkster fietsenmaker redt Elfstedentocht stoere tandemfietsers

ARUM – Het idee ontstond pas zondagavond: vier jonge mannen uit Tzum, Arum en Witmarsum bedachten dat het leuk zou zijn de volgende dag de Elfstedentocht op twee tandems te fietsen. In Balk dreigde het faliekant mis te gaan.

Startkaarten waren die zondagavond snel geregeld en elf uur ’s avonds waren ook de tandems geritseld. Met een late starttijd zou het een hele klus worden, realiseerden ze zich. Maar vol goede moed en een bovenstebest goed humeur kom je een heel eind, was de gedachte.

Ongetraind vertrokken Symen Wijnia uit Tzum, Jelte Vis uit Witmarsum en Auke Walstra en Wiemer Anema uit Arum om acht uur vanuit Bolsward. De tocht was zwaar maar de fietsers zetten door.

Mooi op schema kwamen ze na 180 kilometer aan in Balk, de finish op zo’n 55 kilometer in Bolsward lonkte. Een klapband en een totaal kapotte velg gooiden echter roet in het eten. De spontane actie van de vier vrienden dreigde in Balk tot een vroegtijdig einde te komen.

Zover liet een Balkster ondernemer het niet komen. Nadat bij Mous Tweewielers was geconstateerd dat de fiets niet even snel gerepareerd kon worden, bood de fietsenmaker de fietsers een vervangende tandem aan. Van dat aanbod werd dankbaar gebruik gemaakt en net voordat de tocht stil werd gelegd, finishten de vier in Bolsward. De kruisjes waren binnen.

Toen de fietsers de volgende dag de tandem terug brachten en vroegen naar de kosten, wilde men daar bij de Balkster fietsenmaker niets van weten. ,,Het is een mooi verhaal en wij zijn blij dat we jullie konden helpen’’ zo kregen de mannen te horen. En daar was het viertal het roerend mee eens.