Aanbruggen nieuwe brug Dronryp geplaatst

DRONRYP - In de nachten van 5 op 6 juni en 6 op 7 juni zijn de zogenoemde aanbruggen, de vaste delen van de brug over het Van Harinxmakanaal bij Dronryp geplaatst. Daarmee is de brug over het Van Harinxmakanaal compleet.

De werkzaamheden verliepen voorspoedig, mede dankzij goede weersomstandigheden. De stalen onderdelen van de brug zijn in de fabriek geproduceerd en op locatie in Dronryp is de betonnen fundering gebouwd. Deze week kwamen alle onderdelen samen en paste het op de centimeter nauwkeurig in elkaar.

Met dit innovatieve bouwproces kon de bouwtijd aanzienlijk worden ingekort. Bovendien geeft het minder hinder in de omgeving ten opzichte van een betonnen brug die helemaal op locatie opgebouwd wordt.

De komende weken wordt de elektrische installatie voor de bediening op afstand en verlichting aangesloten. Daarna wordt de bediening uitvoerig getest.

Inwoners van Dronryp hebben gezien dat het beweegbare gedeelte van de brug meer richting het dorp is gesitueerd in vergelijking met de oude situatie. Zij denken dat in de toekomst scheepvaartverkeer richting Leeuwarden niet of nauwelijks mee voor de brug kan aanmeren als er moet worden gewacht op het openen van de brug. Wachtende schepen zouden min of meer als remmingswerk fungeren als grote vrachtschepen geen brugopening behoeven en wel doorvaren. Buurtbewoners hebben dit ook aan de aannemer gemeld.

Timen Dijkstra volgde het plaatsten van de laatste aanbrug en legde het op camera vast.