Ried kreeg 110 jaar geleden een nieuwe school: reünie

RIED - Het is 110 jaar geleden dat in Ried het nieuwe schoolgebouw aan de Hoofdstraat werd geopend. Zaterdag 28 september is er een reünie in het dorp, op dezelfde datum als waarop de school werd geopend.

De school, die sinds 1872 op deze plaats stond, voldeed niet meer aan de wettelijke eisen van toen. De twee lokalen waren veel te klein voor de bijna 100 leerlingen, er moest een meester bijkomen en dus ook een lokaal. Als motivering voor de aanvraag van de nieuwbouw werd de oude school omschreven als ‘een misbaksel met te lage plafonds’.

In het begin van de jaren vijftig werd dit schoolgebouw een gymnastieklokaal en weer 20 jaar later werd het dorpshuis hierin gevestigd. De basisschool, die tegen de achterkant van het oude pand was aangebouwd is 10 jaar geleden verhuisd naar de Peinserweg. Na een grote verbouwing is de oude school, met meestershuis (kleuterschool) omgetoverd tot een prachtig nieuw dorpshuis.

Reünie

Zaterdag 28 september 2019 is het 110 jaar geleden dat het schoolgebouw aan de Hoofdstraat feestelijk werd heropend. Een mooie gelegenheid om op deze datum een reünie te organiseren, vindt men in Ried. Een informele bijeenkomst voor iedereen die ooit in Ried op de kleuter- of lagere school heeft gezeten of hier op enig manier mee verbonden is geweest.

Om 10.30 uur staan de deuren open en na de officiële opening om 11.00 uur staat de dag in het teken van hernieuwd kennismaken en herinneringen ophalen. Na de lunch kan een bezoek worden gebracht aan de nieuwe school aan de Peinserweg waar een fototentoonstelling wordt ingericht.

De kerk is open en daarin exposeren enkele inwoners van Ried hun werkstukken en ook worden er bodemvondsten uit Ried tentoongesteld, terwijl ook de expositieruimte in de fabriek is geopend. Het programma eindigt rond 16.00 uur.

Alle reünisten ontvangen een boek over de school vol foto’s en anekdotes. Aanmelden via www.school-reunie-ried.webnode.nl of via mail schoolried@outlook.com.