Met Raad & Daad: jongerenraadslid Harto Schillemans

Met Raad en Daad is de rubriek die op lichtvoetige wijze informeert, duidt en achtergronden geeft maar ook bedoeld is om informatie te verstrekken over wat er in gemeente Waadhoeke speelt.

Gemeente Waadhoeke heeft een jongerenraad. Jongeren kijken vaak met een eigen onbevangen blik naar zaken die de gemeente aangaan. Zij durven vaak nog ‘out of the box’ te denken en komen soms met verrassende inzichten. Daarom zijn we blij dat we met deze jongerenraad. Zij vergaderen over de thema’s die spelen in Waadhoeke. Deze raad is voor jongeren uit het voortgezet onderwijs. Lijkt het je leuk om eens te kijken hoe dit gaat, of wilt je zelf raadslid worden neem dan contact met Rymke Prins, zij is de griffier van de jongerenraad. Of als je iets wilt meegeven aan de jongerenraad kun je haar ook mailen. Het e-mail adres is: jongerenraad@waadhoeke.nl

We stellen in deze rubriek stapsgewijs de jongerenraad aan u voor. Dit interview is de laatste in deze reeks van de jongerenraadsleden. Vandaag Harto Schillemans.

Stel jezelf even aan ons voor.

Ik ben Harto Schillemans, ik ben zestien jaar en woon in Tzum (uiteraard het mooiste dorp van Friesland). Ik zit op dit moment in 5 havo. Hierna ga ik een filmopleiding doen. Mijn hobby’s zijn dan ook fotografie en film, zowel maken als kijken.

Waarom zit je in de jongerenraad?

Ik ben halverwege 2018 bij de jongerenadviesraad gekomen aangezien ik zag hoe leuk twee vrienden van mij het vonden. Het leek me geweldig om wat inspraak te hebben op gebeurtenissen en kwesties die spelen in mijn leefomgeving.

Wat is het spannendste dat je ooit hebt gedaan?

Het spannendste wat ik ooit gedaan heb is om twaalf uur ‘s nachts met windkracht 6/7 op de Noordzee te zeilen. Het water kwam van alle kanten! Deze ervaring heb ik opgedaan toen ik afgelopen zomer meedeed aan de Tall Ships races. Dit was een van de mooiste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt.

Wie zou je wel eens willen interviewen?

Als ik een beroemd iemand zou mogen ontmoeten dan zou het Quentin Tarantino zijn. Hij is een van de meest legendarische regisseurs van de afgelopen dertig jaar. Zijn films zijn ongekend en tijdloos. Ik heb de film Pulp Fiction nu drie keer gezien ook al duurt hij ruim 2,5 uur. En toch ontdek ik telkens weer nieuwe dingen.

Hoe leven mensen in Waadhoeke over 20 jaar denk je?

Ik vermoed dat over 20 jaar Waadhoeke enorm veranderd is. De populatie zal waarschijnlijk enorm groeien, met name door mensen die de rust op zoeken. Ook denk ik dat het over 20 jaar al een stuk minder landelijk is door de toename van nieuwbouw. Wel ben ik bang voor het verliezen van de mooie natuur die onze provincie op dit moment te bieden heeft, met name een afname van weidevogels en watervogels zoals de wulp, kievit, scholekster, etc.

Berber Bonnema

Adviseur raadscommunicatie Waadhoeke