Jongeren en kunstenaars tekenen hun beeld van het Waddengebied van nu

HARLINGEN - Jongeren en gerenommeerde kunstenaars hebben in het tekenproject De Jonge Lootsman Tekenbiënnale samen vorm gegeven aan de manier waarop zij naar het Friese kustgebied kijken. Hun werk is twee dagen lang te zien in het entrepotgebouw in Harlingen.

Al tekenend hebben jongeren samen met jonge makers en kunstenaars onderzoek gedaan naar de relatie tussen zichzelf en de omgeving. Ieder bracht in een persoonlijke handschrift en vanuit zijn eigen perspectief, het waddengebied in beeld. 

Samen vertellen zij onbevangen en los van clichés het verhaal van het Friese kustgebied zoals dat er op dit moment in hun ogen bijstaat. Hun resultaat van dit gezamenlijke proces zal te zien zijn op bijzondere locaties.

De Jonge Lootsman wil hiermee een ode brengen aan het Friese landschap en zijn bijzondere gebouwen en biedt een ontwikkeltraject en een podium voor tekenaars.

Krachtig weerwoord

Tekenen is volgens de initiatiefnemers Gea Kuiper en René van der Bruggen een fantastisch middel om vorm te geven aan ideeën en met elkaar te communiceren. ,,Tekenen zet aan om stil te staan, te kijken, te ontdekken en te doen. Het plaatst je in het hier en nu en is een directe manier om te te verbeelden. Juist nu is het tekenen een krachtig weerwoord op verandering, input en digitale prikkels. De tekening als medium, staat dichtbij zowel de maker als de geïnteresseerde kijker.’’

,,Het belangrijkste wat we willen bereiken is deze jonge mensen bewust te maken van de plek waar zij vandaan komen en aan jonge tekenaars en kunstenaars een podium bieden voor hun werk. De Jonge Lootsman is opgericht vanuit artistieke betrokkenheid bij het kustgebied van Friesland.”

Pilot 2019

Het tekenproject ‘Pilot 2019’ van De Jonge Lootsman is een opstap naar de eerste editie van de Tekenbiënnale die in 2020 plaats zal vinden. Aan deze pilot hebben studenten, kunstenaars en 250 brugklassers van het RSG Simon Vestdijk in Harlingen meegewerkt. Het project is tot stand gekomen met bijdrage van de provincie Friyslan (streekwurk) de gemeente Harlingen en de De P.W. Janssen's Friesche Stichting. Voorzitter van stichting De Jonge lootsman is Ir. J.P. Tichelaar voormalig directeur Koninklijk Tichelaar Makkum.

In de tekenexpositie die 14 juni in het entrepotgebouw aan de Willemshaven geopend wordt, geven de deelnemers een eigenzinnig beeld van het Friese kustgebied en nemen ze de kijker mee in hun persoonlijke wereld. De tekeningen zijn zaterdag 15 en zondag 16 juni te bezichtigen tussen 14.00 en 19.30 uur.