Doopsgezinden opnieuw bijeen in Ouwe-Syl

OUDEBILDTZIJL – Pinksterzondag, 9 juni, staat er weer een predikant op de kansel in de Vermaning in Oudebildtzijl. De de gemeenteviering is een gezamenlijke initiatief van de Doopsgezinde Gemeenten Holwerd-Blija-Ternaard, Hallum en Stiens.

Jaren geleden was er een Doopsgezinde Gemeente in Oudebildtzijl. De kerk – de Vermaning – is er nog steeds en staat bekend als de Julianakerk en heeft een bijzondere historie.

Het huidige gebouw is van 1806 en de ervoor gebouwde pastorie van ruim een eeuw later. Het is een van de zeer weinige doopsgezinde kerkgebouwen waar een toren op staat en die een klok heeft. De doopsgezinde gemeente in Ouwe-Syl is in 1997 opgeheven. Het gebouw doet nu dienst als informatiecentrum bij de Aerden Plaats.

De gemeente in Ouwe-Syl had in het verre verleden een jarenlange relatie met de dDoopsgezinde gemeente in Hallum. De Stienser doopsgezinden vormden vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw een groep leden die onderdak had in Oudebildtzijl, voordat zij in Stiens een zelfstandige gemeente werden.

Beide gemeenten komen nu weer samen op de plek waar ze in het verleden een relatie mee hadden. De gemeente Holwerd-Blija-Ternaard is de derde gemeente die de Vermaning bezoekt. Van de gezamenlijke voorganger van de drie gemeenten, ds. Rob Workel, kwam het initiatief om deze historische plek opnieuw te gebruiken voor de gemeenteviering op deze Pinksterzondag,.

De dienst begint om 9.30 uur, voorganger is ds. Rob Wortel. Belangstellenden en ook kinderen zijn van harte welkom in de dienst.